GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Marković: Lažno sam optužio Miloševića

BEOGRAD - Veliko veće Vrhovnog suda Srbije završilo je juče javni deo sednice na kojoj su razmatrane žalbe i vanredni pravni lekovi pravosnažno osuđenih za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića u Budvi.

Na sednici su pročitani, a zatim i obrazloženi zahtevi za preispitivanje zakonitosti pravosnažne presude četvorice osuđenih, kojima je zatraženo ukidanje i prvostepene i drugostepene presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. Zahteve su podneli nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, bivši zamenik načelnika Bezbedonosno-informativne agencije Milorad Bracanović i pripadnici "crvenih beretki", Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Sudija izvestilac Milena Ilić - Drecun rekla je da su svi zahtevi za preispitivanje zakonitosti zasnovani na istim osnovima, odnosno, da se njima osporava zakonitost primene i procesnog i materijalnog prava. Odbrana je tvrdila da je pravosnažna presuda zasnovana na nezakonitim izjavama osuđenih, datih u policiji i tokom istrage.

U zahtevima se, takođe, ističe da sud nije poštovao načelo primene najblažeg zakona, pa je optužene osudio na kazne od po 30 i 40 godina, umesto na 15 godina zatvora. Sednici su, pored advokata odbrane, prisustvovali osuđeni Marković i Ilić, koji su ponovili da su izjave koje su dali u istrazi nezakonito iznuđene i da su prevareni.

- Takvu izjavu sam dao kako bih zaštitio porodicu. Meni nije pretio Prijić, već je i on imao svoje mentore u vladi koalicije DOS -a. Na mene je vršen pritisak da optužim Slobodana Miloševića, kao nalogodavca tih zločina, i teretim sebe i ostale. Vi ste poslednja odbrana pravde i istine, i očekujem zakonitu presudu - rekao je Marković.

Drugostepenom presudom VSS Miloradu Ulemeku i Branku Berčeku potvrđene su kazne od po 40 godina zatvora, dok je Nenadu Bujoševiću kazna smanjena sa 40 na 35 godina zatvora, a Dušku Maričiću sa 40 na 30 godina zatvora. Bracanoviću je smanjena kazna sa četiri na dve godine zatvora, dok je Milivojeviću povećana sa 15 na 30 godina. Markoviću i Iliću potvrđena je kazna od po 15 godina zatvora. Veće VSS će o zahtevima odlučivati naknadno na sednici koja će biti zatvorena za javnost.

A. D.


vesti po rubrikama

^hronika

Uspešna akcija nigerijske vojske kod luke Port Harkur
Dečak visio u liftu
Supruga žandarma pokušala samoubistvo
Suđenje prijateljima sina Slobodana Miloševića
Japanac pušten iz pritvora u Makedoniji
Krijumčarima ljudi 42 godine zatvora
Masakr u stanu u Bulevaru despota Stefana 38 u Beogradu
Marković: Lažno sam optužio Miloševića