GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije

Ova godina izgubljena za ekonomiju

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je juče da će 2007. godina biti izgubljena za značajnije ekonomske rezultate u Srbiji. "Ova godina je specifična jer je godina velikih političkih odluka za Srbiju, a i treći mesec prolazi bez nove vlade", kazao je Milosavljević na konferenciji za novinare u PKS u Beogradu. Iz tih razloga, kako je precizirao, u ovoj godini neće biti značajnijih direktnih investicija u srpsku privredu, a privatizacija će se odvijati sporije nego u prethodnim godinama.

Milosavljević je, međutim, istakao da je optimista što se tiče ukupnih ekonomskih rezultata, koji neće biti posledica rada vlade ili aktivnosti političara, već privrednika koji su se "izdigli iznad politike". - Očekujem inflaciju na nivou prošlogodišnje, nastavak ekonomskog rasta na nivou proseka u proteklih šest godina, odnosno oko šest odsto, kao i rast industrijske proizvodnje - naveo je on.

Prema njegovoj proceni, ovogodišnji ekonomski pokazatelji biće posledica onoga što je već postignuto, a to je visok stepen privatizovanosti preduzeća i veliki broj investitora koji direktno ne zavise od vlade i mera ekonomske politike. Milosavljević je istakao i da hitno moraju biti usvojene izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima bi bio produžen rok za privatizaciju društvenih preduzeća "bar do kraja godine".

- Ne znam zašto aktuelna vlada i ministar to ne čine. Imamo parlament i postoji tehnička mogućnost da taj zakon prođe kroz parlament - kazao je on, dodajući da postoje šanse da se privatizacija završi do kraja godine.

Navodeći da je ograničavajući faktor za ispunjenje tog cilja postojanje tehničke vlade, Milosavljević je kazao da je za okončanje tog procesa potrebno šest meseci ubrzane privatizacije. "To je s obzirom na iskustvo za nama, pre svega jedna tehnička mera i samo od spremnosti ljudi koji to budu vodili zavisi da li će taj posao biti završen. Za ona preduzeća za koja se ne nađe kupac sledi otvaranje stečajnog postupka", precizirao je predsednik PKS, prenosi Beta.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na Medicinskom fakultetu u Nišu pljušte optužbe profesora zbog poslova u Luganu
Tim "Trkulja i saradnici" štite prava Srba izbeglih iz Hrvatske
Za profesora Boru Čejovića određen pritvor od 30 dana zbog mita i falsifikata
Od 1. aprila do 30. juna upis đaka prvaka
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić podneo izveštaj Skupštini Srbije
Potrošački krediti među najskupljim bankarskim pozajmicama
Za Beogradski sajam javila se četiri kupca
Na vrh liste srpskih bogataša koji stiču imovinu u tranziciji guraju se novi tajkuni
Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije