GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Potrošački krediti među najskupljim bankarskim pozajmicama

Kupovina uz paprenu kamatu do 26 odsto

Krediti se odobravaju isključivo uz učešće od 20 odsto, manipulativni troškovi su od jedan do jedan i po procenat, a prevremena otplata košta do tri odsto

BEOGRAD - Iako potrošački krediti spadaju u jedne od najskupljih, s kamatnim stopama iznad 20 odsto godišnje i dalje predstavljaju jednu od najpopularnijih bankarskih usluga u Srbiji. Znajući koliko su građani željni nove bele tehnike, kompjutera i letovanja, bankari su sklopili aranžmane sa svim većim prodavcima ovih roba i usluga, tako da potencijalni kupac više ne mora čak ni da ide u banku da bi digao kredit. Sve se rešava u samoj prodavnici "za pet minuta", kako jedna od ovdašnjih vodećih banaka reklamira svoje pozajmice.

Visina rate

Među ponudama banaka, ipak, postoje značajne razlike, počevši od maksimalnog iznosa kredita pa do kamatne stope i načina obezbeđenja. Većina banaka nudi kredite u dinarima, kao i one vezane za evro. U drugom slučaju, iznos rate menja se sa kretanjem kursa evra, pri čemu treba imati u vidu da su neke banke "zaboravljale" da ratu spuste kada je dinar jačao, a da su je redovno dizale sa svakim skokom evra.

U svim bankama iznos rate ne sme da pređe trećinu mesečnih primanja, dok plata žiranta, u slučajevima kada se jemac koristi kao sredstvo obezbeđenja, ponekad može da bude opterećena i do jedne polovine.

Rokovi otplate se takođe razlikuju među bankama, a zavise i od iznosa kredita. Tako Meridijan i Vojvođanska banka nude otplatu maksimalno na tri godine, Hipo alpe adrija i Rajfajzen banka na pet godina, a Komercijalna banka na šest godina i pet meseci.

Što se tiče kamatnih stopa, one za dinarske kredite su od 12,55 odsto u Komercijalnoj banci pa do 22,55 odsto u Meridijan banci. Slične razlike postoje i kod deviznih pozajmica, pa tako u Hipo alpe adrija banci kamate mogu biti od 13,68 do 22,98 odsto, u Rajfajzenu od 19,23 do 25,92 odsto, a u Vojvođanskoj banci od 13,55 do 16,74 procenta.

Za mnogo para - žirant

U većini banaka za manje iznose kredita do nekoliko hiljada evra žiranti nisu potrebni, dok je za veće pozajmice jemac po pravilu neophodan. Svi potrošački krediti odobravaju se isključivo uz učešće ili depozit od 20 odsto, manipulativni troškovi su od jedan do jedan i po procenat, a banke nude i mogućnost prevremene otplate, uz naknadu koja je od jedan, pa do čak tri odsto od iznosa kredita.

Treba napomenuti da građani koji odluče da uzmu potrošački kredit u određenoj banci, mogu da kupe robu samo u onim prodajnim objektima s kojima ta banka ima zaključen ugovor o kreditiranju, odnosno da će u slučaju da robu izaberu u određenoj prodavnici moći da uzmu kredit samo u banci sa kojom ta prodavnica ima sklopljen aranžman, što im ne ostavlja veliku mogućnost izbora.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na Medicinskom fakultetu u Nišu pljušte optužbe profesora zbog poslova u Luganu
Tim "Trkulja i saradnici" štite prava Srba izbeglih iz Hrvatske
Za profesora Boru Čejovića određen pritvor od 30 dana zbog mita i falsifikata
Od 1. aprila do 30. juna upis đaka prvaka
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić podneo izveštaj Skupštini Srbije
Potrošački krediti među najskupljim bankarskim pozajmicama
Za Beogradski sajam javila se četiri kupca
Na vrh liste srpskih bogataša koji stiču imovinu u tranziciji guraju se novi tajkuni
Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije