GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na Medicinskom fakultetu u Nišu pljušte optužbe profesora zbog poslova u Luganu

Švajcarski tragovi vode i do Ministarstva?

Sindikat niškog UGS "Nezavisnost" optužuje dekana da upisuje studente na nelegalni privatni univerzitet u Švajcarskoj, gde profesori "uzimaju pare na ruke", a da je deo u "koferima putovao" i u Ministarstvo prosvete. Dekan Višnjić podnosi krivičnu prijavu protiv sindikalaca, pošto šire dezinformacije i uznemiravaju javnost

NIŠ - Dekan niškog Medicinskog fakulteta profesor dr Milan Višnjić najavio je da će, u ime ove visokoškolske ustanove, podneti krivične prijave protiv nekoliko funkcionera UGS "Nezavisnost", koji su proteklih nedelja izneli optužbe na njegov račun, zbog "širenja dezinformacija i uznemirivanja javnosti".

Ovaj sindikat, za koji dekan Višnjić tvrdi kako na niškom Medicinskom fakultetu ima samo jednog jedinog člana, pozvao je policiju i pravosudne organe da preispitaju rad dekana Višnjića. Oni tvrde da je Višnjić nezakonito dobio četvrti mandat na toj funkciji i iznose niz optužbi i za "kriminal i korupciju".

"Sve zakuvala Karanovićeva"

- Pre nekoliko dana dobio sam dva anonimna telefonska poziva sa upozorenjem da se za mene sprema afera iza koje stoji državni sekretar za zdravstvo dr Nevena Karanović - navodi dekan Višnjić.

- Ona nije izabrana za redovnog profesora na niškom Medicinskom fakultetu i pretpostavljam da su dokumenta koja su se pojavila u javnosti potekla upravo od nje kako bi se na čelo Fakulteta postavili prof. Petar Bošnjaković i grupa ljudi lojalna stranci G17 plus, kojoj pripada i Karanovićeva - objašnjava profesor Višnjić.

On je dodo da na svom fakultetu ima ogromnu podršku zaposlenih, koji su ga po četvrti put izabrali za dekana, iako Ministarstvo prosvete nije precizno dalo svoje mišljenje o tome. On negira i tvrdnje sindikata "Nezavisnost" o navodnim protivzakonitim vezama Medicinskog fakulteta u Nišu sa privatnim univerzitetom u Luganu, na kome niški profesori izvode vežbe i predavanja skoro dve decenije.

Profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Nišu Radomir Vučetić optužio je u sedištu niškog UGS "Nezavisnost" dekana Višnjića da u Luganu upisuje studente bez saglasnosti vlade i da za ova predavanja niški profesori dobijaju pozamašne honorare "na ruke", kao i da je deo deviza "u koferima putovao" ka samom vrhu Ministarstva prosvete.

TUŽIĆU VIŠNJIĆA!

- Šokirana sam ovakvim optužbama i kategorično tvrdim da nemam nikakve veze sa ovom pričom. Ako dekan Višnjić nastavi sa ovako nesuvislim optužbama, podneću privatnu krivičnu prijavu za klevetu. Optužbe koje su na Višnjićev račun iznete u UGS "Nezavisnost" nemaju nikakve veze sa Ministarstvom zdravlja, niti sa strankom G17 plus - rekla je Nevena Karanović, državni sekretar za zdravstvo.
Ona je navela i da je u dva navrata preko posrednika od dekana Višnjića dobijala ponude za profesorsko mesto na fakultetu, koje je odbila.
- Da je bio raspisan konkurs za profesorsko mesto, a nije, verovatno bih konkurisala, ali to mesto nisam mogla da prihvatim na način na koji mi je ponuđeno - rekla je Karanovićeva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je i sam držao predavanja i vežbe u Luganu, profesor Vučetić je rekao da jeste, kao i većina njegovih kolega, ali da je sa tim prestao kada je shvatio da je reč o protivzakonitim poslovima.

Ma, profesori više ne predaju

- Otkad sam ja izabran za dekana i dobio obaveštenje da ne postoji saglasnost vlade za izvođenje ovakvog vida nastave, naši profesori ne drže predavanja u Luganu, već se na fakultet u Nišu upisuju studenti iz Italije i Švajcarske koji studiraju u Nišu pod istim uslovima kao i domaći studenti - odgovara dekan Višnjić. On kaže da u Luganu postoji samo agencija koja priprema studente za upis na niški Medicinski fakultet, preko koje ovi studenti plaćaju školarinu.

Za tri godine - lekar!

- Diplome koje su studenti ranije dobijali u Luganu ni ja sam ne bih priznao, jer su za tri i po godine mogli da postanu lekari i stomatolozi. Sada je problem samo u tome što njihove diplome ni sada ne priznaje Lekarska komora Italije i Švajcarske, plašeći se konkurencije - dodaje Višnjić.

On dalje navodi da je profesora Vučetića suspendovao sa nastave zbog toga što je pokušao da u svom kabinetu siluje jednu studentkinju, ali je na posao vraćen odlukom nadležnog suda, kao i da se radi o osobi za koju je Ministarstvo prosvete dalo svoju saglasnost da se preispita njegova poslovna i pedagoška sposobnost, što će učiniti niški Zavod za zaštitu mentalnog zdravlja.

- Reč je o osobi koju su suspendovala i dva dekana pre mene, i koja je u stalnom konfliktu sa svim svojim kolegama i studentima, a koja se krije iza svog sindikalnog angažovanja, iako je on jedini član sindikata "Nezavisnost" na Medicinskom fakultetu.

- Druga osoba, koja se takođe predstavlja kao član ovog sindikata, jeste bivši portir Zoran Đorđević, koji je dobio otkaz zbog svog bahatog ponašanja i zato što svoj posao nije radio kako treba, a za vreme demokratskih protesta vadio je pištolj na studente. Njih dvojica su inače dugo godina podnosila razne krivične prijave protiv mene, koje je tužilaštvo redovno odbacivalo.

- Na fakultetu su obavljena tri vanredna upravna nadzora Ministarstva prosvete, nekoliko puta su izvršene kontrole Odeljenja za privredni kriminal, finansijske i devizne kontrole, pa nikada ništa protivzakonito nije pronađeno u radu fakulteta. Sada sam odlučio da podnesem krivične prijave protiv ove dvojice, kao i potpredsednika granskog sindikata prosvete UGS "Nezavisnost" Tomislava Živanovića, jer je ovakav napad na mene lično u suštini napad na ugled Medicinskog fakulteta - rekao je Višnjić.

M. Coha (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na Medicinskom fakultetu u Nišu pljušte optužbe profesora zbog poslova u Luganu
Tim "Trkulja i saradnici" štite prava Srba izbeglih iz Hrvatske
Za profesora Boru Čejovića određen pritvor od 30 dana zbog mita i falsifikata
Od 1. aprila do 30. juna upis đaka prvaka
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić podneo izveštaj Skupštini Srbije
Potrošački krediti među najskupljim bankarskim pozajmicama
Za Beogradski sajam javila se četiri kupca
Na vrh liste srpskih bogataša koji stiču imovinu u tranziciji guraju se novi tajkuni
Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije