GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ljubomir Vasković nikako da dobije krov nad glavom

Ratni invalid živi u samoposluzi

Kao invalid prve kategorije, Vasković je skinut sa rang-liste za dobijanje stana iako je opština Voždovac potvrdila da ispunjava kriterijume za prioritetnu dodelu

Ljubomir Vasković, ratni vojni invalid i izbeglica iz Sarajeva, želi da mu beogradska vlast dodeli stan na koji tvrdi da ima zakonsko pravo.
- Odlukom komisije Skupštine grada Beograda za ratne vojne invalide 6. avgusta 2002. godine usvojeno je rešenje da imam pravo na stan mimo rang-liste, a onda je i opština Voždovac potvrdila da ispunjavam kriterijum za prioritetnu dodelu stana. Posle toga sam pratio izgradnju šest stanova za ratne vojne invalide na Bežanijskoj kosi, u Ulici Nedeljka Gvozdenovića 56, i čekao da, kada ti stanovi budu izgrađeni, dobijem rešenje o dodeli jednog od njih. Nažalost, to se nije desilo - kaže Vasković.

On dodaje da ga je Đorđe Stevanović, iz Sekretarijata za socijalnu i zdravstvenu zaštitu - sektor za boračka i invalidska pitanja, bez valjanog razloga prošle godine izbrisao sa rang-liste za dobijanje stana. Vasković naglašava da to rešenje nije dobio, a da niko nije želeo da mu odgovori zbog čega.

TEŠKO RANJEN

Ljubomir je 9. novembra 1992. godine teško povređen na ratištu u Sarajevu. Posle ranjavanja je prebačen na lečenje na VMA, a potom u Sokobanjsku ulicu na rehabilitaciju. Dobio je srpsko državljanstvo, a zatim i pravo na rešenje stambenog pitanja.

- Trenutno živim sa porodicom u bivšoj samoposluzi u Crnotravskoj ulici 1g, što je privremeni smeštaj. Primam invalidsku penziju kao invalid prve kategorije, dok žena ne radi, a sin i ćerka studiraju. Na osnovu privremenog rešenja uselili smo se u ovaj stan još 1997. godine. Prema odluci iz 2002. godine, moja porodica ima pravo na trosoban stan, ali meni je dosta i dvosoban. Podršku za svoj predlog dobio sam od Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije, a ne želim da se tužim sa Republikom Srbijom, jer je smatram za svoju državu - kaže Vasković, koji je pre 15 godina izbegao u Beograd.

Prema njegovim rečima, neočekivano i nezakonito mu je ukinuta odluka o prioritetnoj dodeli stana.
- Šest stanova stoji i sve zavisi od nečije dobre volje, a zamera mi se što sam, navodno, otuđio imovinu u Sarajevu. Ja sam u Sarajevu prodao pepeo i to za 20.000 konvertabilnih maraka. Sav taj novac je otišao je za izdržavanje, sređivanje prostorija u kojima živimo i školovanje dece. Problem je zapravo što se sada traži bilo kakav razlog da me skinu sa spiska. Verovatno je nekome cilj da mene sklone, a da umesto mene stan dobije neko drugi - kaže Vasković.

On dodaje da se obraćao mnogim institucijama i funkcionerima i da, ili nije dobijao odgovor ili mu je rečeno da nije bilo nikakvog zakonskog osnova da ne dobije stan.
- Ne znam kako je moguće da mi ponište rešenje vadeći se na prodaju zemlje u Bosni. Ja sam svojevremeno dobio na korišćenje stan u Sarajevu, ali u njemu ne mogu da živim jer tamo živi neko drugi - žali se Vasković.

Ljubomir je u međuvremenu pisao Vladi Republike Srbije i Narodnoj kancelariji predsednika Republike, ali do danas nije dobio nikakav odgovor.

D. Š. - A. I.


vesti po rubrikama

^Beograd

Stavi "glavu u torbu", pa sedni za upravljač vozila
Sukob profesora i direktorke Četvrte beogradske gimnazije
Ljubomir Vasković nikako da dobije krov nad glavom
Savetovanje oko uklanjanja privremenih objekata u Privrednoj komori
   


     


FastCounter by LinkExchange