GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Sukob profesora i direktorke Četvrte beogradske gimnazije

Ugled gimnazije važniji od istine?

Profesor Čobanski suspendovan pošto je na roditeljskom sastanku izneo imena učenika za koje sumnja da koriste narkotike. Direktorka tvrdi da u ovoj školi nema droge

Veljko Čobanski, profesor biologije iz Četvrte beogradske gimnazije, suspendovan je samo nekoliko dana pošto je na roditeljskom sastanku krajem februara, izneo imena učenika za koje sumnja da koriste narkotike i napravio zapisnik u školskom dnevniku. Gordana Mihajlović, direktorka škole, kaznenu meru je obrazložila time da je Čobanski učinio tešku povredu radne obaveze.

Premda je afera oko pojave droge u klupama uzdrmala mnoge beogradske škole, pojavile su se spekulacije da uprava Četvrte gimnazije, u "cilju očuvanja ugleda škole", pokušava da negira izrečene sumnje da jedna grupa učenika ove škole koristi psihoaktivne supstance.

TEMELJNO UKLANJANJE TRAGOVA

Profesor Čobanski izražava sumnje da projekat "Beograd - škola bez droge", čiji je cilj bilo testiranje srednjih škola na prisustvo narkotika, u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji nije dao tačne rezultate, jer je i u ovoj ustanovi naloženo detaljno čišćenje u periodu kada se očekivalo uzimanje briseva.

NEMA SAZNANJA

Ne postoje saznanja da učenici prisustvuju nastavi pod dejstvom narkotika. Energično demantujem sve navode u vezi sa konzumiranjem psihoaktivnih supstanci u školi. Apelujem na medije da ne prezentuju neproverene informacije kako bi se izbeglo dodatno uznemiravanje učenika škole i njihovih roditelja, kaže se u saopštenju direktorke Gordane Mihajlović.

Prema rečima profesora Čobanskog, grupa đaka čiji je on bio razredni starešina, već u oktobru mesecu počela je da pokazuje znake problematičnog ponašanja.

- Posle sve češćih izostanaka i slabih ocena, kontaktirao sam roditelje i ukazao im na ponašanje njihove dece, i na moje sumnje da ta deca koriste "spid", jednu vrstu narkotika. Roditelji su me saslušali i dogovorili smo se da ćemo pratiti decu i biti u stalnom kontaktu. To je funkcionisalo do kraja polugodišta, tako da je petoro učenika polako počelo da se popravlja - objašnjava profesor Čobanski.

Međutim, profesor ističe da se situacija ponovo pogoršala, kada je pred kraj prvog polugodišta u razred upisan đak ukinute privatne gimnazije koji nije imao ni jednu ocenu, i od prvog dana je bio veoma problematičan.

- Učenik nije poštovao instituciju škole, dolazio je bez svesaka i knjiga, jedino je u rukama uvek imao mobilni telefon. Bežao je sa časova, zajedno sa pomenutom grupom učenika, a kada su bili na nastavi ponašali su se veoma čudno, lica su im bila bleda, a zenice proširene. Govorili su veoma često nepovezano... Desetak dana sam pokušavao da stupim u kontakt sa roditeljima učenika, i kada sam u tome konačno uspeo, želeo sam, u najboljoj nameri, da im ukažem na sumnje da se njihovo dete drogira - dodao je Čobanski koji je udaljen sa nastave posle spornog roditeljskog sastanka.

Direktorka Gordana Mihajlović je u izjavi za Glas rekla da se objavljivanjem ovakvih navoda u medijima, narušava ugled škole.
- Profesor Čobanski nije imao pravo da imenuje učenike, kada već njihovi roditelji nisu bili prisutni na sastanku i to bez ikakavih dokaza. Još jednom odgovorno tvrdim da u "Četvrtoj beogradskoj gimnaziji" niko za vreme nastave nije konzumirao drogu i da niko ne dolazi drogiran u školu - rekla je Gordana Mihajlović, direktorka škole.

S. Mališić


vesti po rubrikama

^Beograd

Stavi "glavu u torbu", pa sedni za upravljač vozila
Sukob profesora i direktorke Četvrte beogradske gimnazije
Ljubomir Vasković nikako da dobije krov nad glavom
Savetovanje oko uklanjanja privremenih objekata u Privrednoj komori
   


     


FastCounter by LinkExchange