GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 03. 03. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije upozorava

"Švajcarski" krediti opasni, a cene divljaju

Na slobodnom tržištu cene padaju, a monopolske, koje su pod kontrolom države, rastu

BEOGRAD - Guverner centralne banke Radovan Jelašić juče je ocenio da je februarska stopa inflacije od 0,1 odsto, uz negativnu baznu inflaciju od - 0,2 procenta, iznenadila i samu NBS i da bi rezultati bili još bolji da nisu poskupele komunalije u Beogradu. Jelašić je naglasio da su na ovakve rezultate uticali jačanje dinara, pad cena naftnih derivata i odlaganje korekcije cena komunalno-stambenih usluga.

- Da u Beogradu nisu porasle cene komunalija, rast cena na malo bi u februaru iznosio minus 0,5 odsto. Prošli mesec je pokazao da, dok cene koje se slobodno formiraju na tržištu opadaju, monopolske cene pod kontrolom države rastu - istakao je Jelašić, ilustrujući to podatkom da su cene mesa i ogreva pale za 2,3, odnosno 3,2 procenta, dok su komunalije poskupele za čak 6,8 odsto.

Osvrnuvši se na nedavno poskupljenje gasa od 34,9 odsto, guverner je napomenuo da za to nema ekonomskog opravdanja, iako je to objašnjeno povećanjem plata "osim ako je grejanje radno intenzivna aktivnost, pa ložači ručno pune peći". On je podsetio i da se cena struje u evrocentima za poslednjih šest meseci povećala za 10 odsto, a da je zima blaga.

NOVI OBRAČUN KURSA

Narodna banka će od ponedeljka uvesti novi način obračuna kursa dinara, prema kojem će se u računicu uzimati trgovina na celom međubankarskom deviznom tržištu, a ne samo na sastanku Međubankarskog deviznog tržišta. Tako će se kurs formirati na osnovu daleko većeg obima trgovine nego do sada, ali NBS ne očekuje veća pomeranja. Takođe, centralna banka će od ponedeljka trgovati samo evrima, dolarima i švajcarskim francima, koji su već činili 96 odsto prometa valuta u 2006. godini.

POŠTA DAJE LAŽNE PODATKE

Jelašić je naglasio da su komunalne usluge ne samo poskupele, nego se i podaci nekorektno iskazuju. Tako je "Pošta" navela da su njene usluge u proseku poskupele 7,74 odsto, pošto je slanje pisma poskupelo 17,5 odsto, paketi 11,17, a uputnice 2,3 odsto. Međutim, objašnjava Jelašić, u ukupnim prihodima pošte, pisma učestvuju sa čak 83,1 odsto, tako da realan prosečan rast prihoda ove firme, koji utiče na inflaciju nije 7,74, nego čak 14,95 odsto.

Jelašić je upozorio da je održavanje stabilnosti, isključivo monetarnom politikom, skupo i da bi što pre trebalo formirati vladu, kako bi se doneo budžet i stalo na put fiskalnoj potrošnji. Kao primer on je naveo da uz referentnu kamatnu stopu od 11,5 odsto, NBS na svakih deset milijardi dinara, koji se dodatno ubace na tržište, mora da plati 1,15 milijardi dinara za sterilizaciju.

- Najveći rizik za stabilnost cena predstavlja neizvesnost oko ekspanzivne fiskalne politike u vezi sa rastom komunalnih usluga, sve manje šanse da se budžet usvoji do kraja marta i visok rast primanja stanovništva. Međutim, NBS neće povećavati obaveznu rezervu, osim ako ne bude primorana - rekao je Jelašić, podvukavši da su državni rashodi u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na 2005. porasli za čak 48,1 odsto.

Narodna banka ove godine očekuje baznu inflaciju između četiri i osam procenata, a "projekcija u odnosu na februar, iznosi 4,7 odsto bazne inflacije na godišnjem nivou". Državne devizne rezerve stoje stabilno na 8,97 milijardi evra, tako da će 15. marta Međunarodnom monetarnom fondu biti vraćena i poslednja rata duga.

Jelašić se juče pridružio salvi kritika na račun uvođenja subvencionisanih stambenih kredita, vezanih za švajcarski franak, koje je osmislio koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić, upozorivši da "odgovorna država ne bi trebalo da podstiče građane da ulaze u rizik".

- Kamata na švajcarske franke trenutno jeste niža, ali se u poslednjih 16 godina vrednost franka pomerala u odnosu na evro u rasponu od čak 29,5 procenata. Ako se ide po toj logici, kredite treba vezivati za japanski jen, gde su kamate 0,7 odsto. S tim što se kurs jena pomerao za 110,5 procenata, pa to možemo nazvati kamikaza zaduživanjem - plastično je objasnio guverner.

Prema njegovim rečima, što je niža stopa pri zaduživanju, to je veći rizik i obratno. Ko je pre šest godina uzeo kredit u dolarima, uprkos višoj stopi zaradio je najviše jer je dolar u međuvremenu izgubio na vrednosti.

- Ali, prošlost se ne može preslikati na budućnost. Sa stanovišta ekonomskih odnosa i valute u kojoj se odvija trgovina, evro ima primat u Srbiji osim, ako država ne planira da uđe u monetarnu uniju sa Švajcarskom - jasan je Jelašić, koji je prekjuče prisustvovao sednici Vlade Srbije, na kojoj je uprkos njegovom protivljenju odlučeno da država ipak subvencioniše kredite, indeksirane u švajcarskim francima.

A. D. Milošević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Za samo dva dana usijao se telefon u Ministarstvu prosvete za žalbe na korupciju
U Srbiji protestvovalo nekoliko hiljada zdravstvenih radnika
Poslednji čas za reformu
Većina funkcionera ne ferma zakon
INTERVJU Zoran Drakulić, o žurbi odlazeće vlade da proda kombinat bakra
Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije upozorava
Vlada Srbije prodala RTB "Bor" rumunskom "Kupromu"