GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 26. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

INTERVJU : Srđan Šajn, predsednik Romske partije i poslanik u Skupštini Srbije

Romi moraju dobiti opštinu na Kosmetu

Ahtisari u svom rešenju navodi kako će kosovsko društvo omogućiti povratak raseljenih. Mora se garantovati bezbedan povratak

Predsednik Romske partije Srđan Šajn, jedini poslanik te stranke u Skupštini Srbije, u razgovoru za Glas objašnjava da je njegova partija podržala skupštinsku rezoluciju o Kosmetu tek pošto je u finalnom tekstu naglašeno da će pregovarački tim zastupati interese svih nealbanskih zajednica, a ne samo, kako je to pisalo u preliminarnom dokumentu, štititi prava srpskog naroda i SPC na Kosmetu. Šajn podseća da je 100.000 Roma raseljeno sa područja Kosmeta i da je zato od velikog značaja da se u pregovorima o konačnom statusu "reši i njihova sudbina".

NISMO POLITIKANTI

- Predizbornu kampanju vodili smo isključivo predstavljajući sopstveni program, ne napadajući bilo koga, ne govoreći ni za koga da je političar malog ili velikog formata, što je činila Unija Roma Srbije. Naše procene da Romi mogu da imaju između dva i četiri poslanika u parlamentu pokazale su se kao realne. URS je govorila da ima 80.000 članova, a dobila je oko 15.000 glasova, dok smo mi priznavali da imamo 3.000 članova, a za nas je glasalo oko 15.000 birača. To, očigledno, govori o tome ko se bavi politikantstvom, a ko realnom politikom.
Ući ćemo u jedan od poslaničkih klubova u zavisnosti od toga gde ćemo imati najbolje uslove za rad u parlamentu. Teško je govoriti o programskim poslaničkim klubovima i najverovatnije ćemo prihvatiti određena rešenja, isključivo zbog stvaranja tehničkih uslova za rad. Zato ne isključujem mogućnost da i sa URS-om budemo u istom poslaničkom klubu.

- Mi u Romskoj partiji smatramo da Ahtisari u svom predlogu nije na odgovarajući način tretirao pitanje Roma. Mišljenja smo da Romi imaju pravo na svoju opštinu na Kosmetu. Budućnost Roma se mora definisati usvajanjem strategije, omogućavanjem većih ovlašćenja Romima, što do sada nije bio slučaj. Skupštinska rezolucija otvara put za dalje pregovore, ali i za prevazilaženje svih negativnosti vezanih ne samo za romsku, već za sve zajednice.

Na koju romsku opštinu na Kosmetu ste mislili?
- Ta opština bi trebalo da bude u blizini Kosovske Mitrovice. Bilo je prostora na Kosmetu na kojima je živelo od 8.000 do 10.000 Roma, a sada nemaju garancije za bezbedan povratak. Romi bi trebalo to da definišu u dogovoru sa pregovaračkim timom. Ahtisari u svom rešenju navodi kako će kosovsko društvo omogućiti povratak raseljenih. Mi ne govorimo da bi neko trebalo da omogući povratak Romima, jer oni nisu krivi što su napustili svoje kuće, već im se mora garantovati povratak. To su suštinski različite kvalifikacije.

Da li bi, po vama, Ahtisarijev plan trebalo u potpunosti odbaciti, ili bi on, ipak, mogao da posluži kao platforma za pregovore?
- Sve može da posluži kao platforma za pregovore, pa čak i rešenje koje uvažava interese samo jedne strane. Na razgovorima kod predsednika Tadića zastupao sam mišljenje da je najbolje da se ta platforma izmeni amandmanima, i da se tako dođe do trajnog rešenja. Plan se poziva na pravne dokumente, međunarodno priznate standarde i u tom pravcu može da posluži kao rešenje. Međutim, problem je što je realizacija tih standarda u velikoj meri onakva kako ih tumači Ahtisari. Mislim da je to pogrešno.

Da li ste očekivali poziv u pregovarački tim?
- Nedelju dana posle razgovora u Beču imaćemo sastanak sa predsednikom Evropskog Romskog foruma, čiji sam član, i tada ćemo preko Saveta Evrope pokrenuti posebnu inicijativu za realizaciju pitanja romske nacionalne zajednice na Kosovu. Spremni smo da damo svoj puni doprinos realizaciji tog projekta.

Nadate li se da ćete participirati u novoj vladi?
- Bilo koja vlada u Srbiji da se sastavi, neophodno je da u svoj rad uključi predstavnike Roma. Budući da je Nacionalni savet romske nacionalne manjine usvojio strategiju integracije i davanja većih ovlašćenja Romima, i s obzirom na to da je pitanje Roma jedno od značajnijih u priključivanju EU, smatramo da je neophodno da romske partije u srpskom parlamentu učestvuju u radu nove vlade jer ćemo jedino na taj način imati garancije da se strategija integracije Roma realizuje po meri Roma i svih građana Srbije.

Nije li kontraproduktivno to što su u izbornoj trci nastupale dve romske partije?
- Mislim da nije. Romska nacionalna zajednica je slojevita i sigurno je da svi Romi nemaju iste interese. Mi predstavljamo prvenstveno one Rome koji su socijalno ugroženi i koji sa ostalim građanima Srbije žele da reše suštinska pitanja. Bavićemo se rešavanjem pitanja socijalno ugroženih kategorija i izgradnjom multietničkog društva koje će moći da se integriše u Evropu. URS se bavi drugim pitanjima, ne mislim da je to loše i zato ćemo sa njima sarađivati kao i sa svima koji imaju nama sličan program. Srbija mora da poveća zaposlenost, da obezbedi radna mesta za sve građane Srbije, a u okviru toga 10.000 radnih mesta za Rome. Moraju se obezbediti stanovi za sve ugrožene, a od toga 1.000 stambenih jedinica za Rome. Obrazovanje se mora učiniti dostupnim svim strukturama stanovništva, čime bi se posebno pomoglo Romima koji su socijalno najugroženija kategorija.

Da li je moguće da pristupite poslaničkom klubu LSV, s obzirom na to da ste iz Vojvodine?
- Za sada imamo nekoliko ponuda, mada najozbiljnije razgovore vodimo sa DS-om. Što se tiče saradnje sa LSV, ne isključujem ni takvu varijantu, ali ona mora da bude u kontekstu šireg dogovora, odnosno da bude prihvatljivo rešenje i za naše koalicione partnere u budućoj vladi i za samu Romsku partiju.

Siniša Dedeić


vesti po rubrikama

^tema

INTERVJU : Srđan Šajn, predsednik Romske partije i poslanik u Skupštini Srbije
Dušan Spasojević, potpredsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu
POLEMIKA : Kako zaustaviti upotrebu droge u školama?
SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange