GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 19. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Film o budućem svetitelju Ava Justinu

VALJEVO - Zajedničkim zalaganjem Valjevske eparhije i manastira Ćelije, uspešno se privodi kraju snimanje dokumentarno-igranom filma o dr Justinu Popoviću, jednom od najvećih bogoslova u pravoslavnom svetu. Scenario i režija filma povereni su đakonu Nenadu Iliću.

- Film će biti rađen u maniru britanskih dokumentarno-igranih istorijskih filmova, a kao neka mozaička ikona treba da prikaže život i delo Ava Justina Ćelijskog, ali na visokom umetničkom nivou. O Justinu će govoriti srpske vladike, monasi, vernici i druge istaknute ličnosti koje su ga poznavanje i s njim sarađivale- kaže Ilić.

Pored manastira Ćelije snimanje će se obaviti i u Vranju, Sremskim Karlovcima, Valjevu i drugim mestima u kojima je Ava Justin živeo i radio. Saradnik na scenariju biće i KUD "Abrašević" iz Valjeva, čiji će glumci dati doprinos u filmskoj realizaciji delova iz života Justina Popovića.

Inače Ava Justin Ćelijski rođen je na Blagovesti, u Vranju 1894. godine, a upokojio se u malom srpskom manastiru Ćelije kod Valjeva, takođe na Blagovesti 1979. godine. U ovom manastiru arhimandrit dr Justin Popović proveo je svojih poslednjih 30 godina živeći i radeći u najtežem periodu sveopšteg narodnog bogozaborava. Tu je stvorio brojna dela teološkog, filozofskog i bogoslužbenog karaktera, prevodeći na srpski jezik i žitije svetih u 12 tomova.

Pomoć u snimanju ovog filma čiji je producent manastir Ćelije, pružili su brojni donatori iz naše zemlje i inostranstva, a premijera će se održati na Blagovesti, 7. aprila. Očekuje se da će na majskom zasedanju ove godine Sinod SPC proglasiti dr Justina Popovića za sveca.

J. Stojić (Sina)


vesti po rubrikama

^kultura

Zvonko Karanović o demonstracijama, ratovima, nagradama
Sahranjen pisac Aleksandar Rakočević
Film o budućem svetitelju Ava Justinu
Niški nemar prema velikim srpskim književnicima