GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 19. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Sahranjen pisac Aleksandar Rakočević

Na beogradskom groblju Lešće, 17. februara, u prisustvu više stotina poštovalaca i rodbine sahranjen je književnik Aco Rakočević.
U ime Društva književnika Kosova i Metohije od Čiče, kako su ga zvale kolege i prijatelji, oprostio se direktor Narodne biblioteke iz Prištine Jordan Ristić.

- Aco Rakočević je umro kišnog februarskog jutra, daleko od poja slavuja u Grmiji, čavrljanja dživdžana u krošnjama glavne prištinske ulice, daleko od večnog mira Pećke patrijaršije i neizmerne lepote Gračanice. Prethodno, godinama nije imao miran san, kosovska zbilja njemu je jastuk u kamen pretvorila - rekao je Ristić u oproštajnom govoru.

Svoju sudbinu vezao je Aco Rakočević za Novinsko-izdavačku kuću "Jedinstvo" iz Prištine u kojoj je proveo bezmalo skoro ceo svoj radni vek (1964-1999). Sadržaj njegovih novinskih tekstova i knjiga svedoče o srpskoj borbi za goli život i o srpskoj ugroženosti. Aco Rakočević poslednjim knjigama "Po svetu sa Kosovom o vratu", "Čovek koji preskače vazduh", "Bezmud", "Moram Cigane da nađem", "Strah od sutra" i "Molitva za Milicu", pokušava da raspetlja kosmetsku dramu koja pritiska olovnom težinom i srpsko stradanje koje se u ciklusima ponavlja, to ga brine i u njemu otvara živu ranu. Naročito su ga porazila najnovija stradanja srpskog naroda, po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju.
Aleksandar - Aco Rakočević obilazio je svet, kako je on govorio "sa Kosovom o vratu", pa je na tom putu do Amerike i Londona, stigao i do Solženjicina, da ga upozna s dramom srpskog naroda i Kosovom i Metohijom, njegovom postojbinom.


vesti po rubrikama

^kultura

Zvonko Karanović o demonstracijama, ratovima, nagradama
Sahranjen pisac Aleksandar Rakočević
Film o budućem svetitelju Ava Justinu
Niški nemar prema velikim srpskim književnicima