GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U Specijalnom sudu danas počinje proces "stečajnoj mafiji"

Kljajević jedva čeka suđenje

Bivši sudija Goran Kljajević nestrpljivo čeka da dokaže svoju nevinost. Optuženo 35 osoba, od kojih je u pritvoru 14, na slobodi 18, dok su u bekstvu tri okrivljena

BEOGRAD - Suđenje grupi od 35 optuženih za organizovani kriminal i korupciju u privredi, takozvanoj "stečajnoj mafiji", danas počinje u Specijalnom sudu u Beogradu. Bivši sudija Trgovinskog suda Goran Kljajević, Sekula Pijevčević direktor Kreditno-eksportne banke, Jelica Živković direktor "Poštanske štedionice" i još 29 članova takozvane "stečajne mafije" danas će sesti na optuženičku klupu Specijalnog suda.

To će biti prvo suđenje protiv "stečajaca" koji su optuženi za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i pribavljanje više od 50 miliona evra na štetu države kroz stečajne postupke u brojnim preduzećima. Na listi optuženih nalazi se 35 osoba, od kojih je troje u bekstvu. Sa slobode se brani 18, a u pritvoru je 14 okrivljenih. Pored već optuženih članova te grupe, u toku su istražni postupci protiv još oko 20 osumnjičenih.

Neće opstruisati suđenje

Očekuje se da će okrivljeni iznositi svoju odbranu, što su činili i tokom istražnog postupka, posle čitanja optužnice od 180 strana. Prema rečima branioca Kljajevića, advokata Vladimira Beljanskog, odbrana bivšeg sudije neće nastojati da opstruiše i odugovlači postupak.

- Interes Gorana Kljajevića je da se što pre krene sa iznošenjem odbrane. Smatramo da protiv njega ne postoji nijedan dokaz da je počinio krivična dela koja se navode u optužnici. Nećemo zahtevati izuzeće, niti nastojati da odugovlačimo postupak - izjavio je za Glas advokat Beljanski.

U optužnici su kao organizatori grupe naznačeni Goran Kljajević, advokat Nemanja Jolović, Sekula Pijevčević, direktor KEB-a i Slobodan Radulović, odbegli direktor "Ce marketa". Oni su sa sada pokojnim Mikom Brašnjovićem, tokom 2003. godine organizovali grupu, čiji su pripadnici postali sudija Trgovinskog suda Delinka Đurđević, advokat Jasmina Kojić-Pavlović, Milinko Brašnjović direktor "Eko produkta 2002" i Jelica Živković. Grupa je, kako se navodi, delovala sve do aprila 2006, kada su članovima stavljene lisice na ruke.

Naslov_antrfilea

Tekst_antrfileaBRANE SE SA SLOBODE

Sa slobode se brane optuženi Dejan Ivezić, Nevena Petrović-Gulevski, Milan Nestorović, Đorđe Kolašinac, Mirjana Pešić, Olivera Slavković, Milan Rakočević, Ljiljana Vujošević, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Miljko Živojinović, Dejan Savović, Dragica Knežević, Miroslav Despotović i Ljubiša Mitić. U bekstvu su, pored Radulovića, optuženi Aleksandar Kuzmanski i Svetlana Pantović - Brašnjović.

OPTUŽEN I DIREKTOR "MARTEN BORDA"

Specijalno tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu protiv Jelice Živković i Marka Davidovića, direktora firme "Marten bord" jer su zloupotrebama oštetili Štedionicu za astronomsku sumu novca, saznaje Glas. Tužilaštvo je predložilo da se ova optužnica pripoji optužnici protiv 35 članova takozvane stečajne mafije. Prema nezvaničnim informacijama, za Štedionicu je agencija "Marten bord" obavljala mnoge fiktivne marketinške poslove, razna fingirana ispitivanja i istraživanja. Tim putem je iz ove državne firme ispumpavana velika količina novca koja je kasnije deljena među članovima "stečajne mafije".

Đurđevićeva je, prema optužnici, po nalogu Kljajevića, a na zahtev Pijevčevića, zaduživala najveći broj predmeta stečajnih i likvidacionih postupaka društvenih preduzeća i banaka, uz pomoć Kljajevića, a u kojima je za stečajne upravnike postavljala Milinka Brašnjovića (brata Mike Brašnjovića), Vučelju Bajića, Jolovića, i advokata Miljka Živojinovića. Kljajević je uticao na Đurđevićevu, koja je kao predsednik Stečajnog veća postupala u stečajnim postupcima preduzeća "Beko", GP "Rad", KMP "Ineks-intereksport", "Invest zavod", "Komel", "Beogradski eskontni centar", "Minel enim", i Kontrol banci.

Nerazumljiva optužnica

Đurđevićeva je omogućila da Slobodan Radulović kupi "Ce market", a da Brašnjović, Jolović i Radulović, kupe BIM "Slaviju" i "Beko". Takvim "poslovanjem" ova grupa oštetila je "Ce market" za oko 20 miliona evra, a samo u 2005. godini kapital ovog preduzeća smanjili su za više od dve milijarde dinara. U optužnici se navodi i da je Živkovićeva pod uticajem članova grupe odobravala akreditive Brašnjovićevim firmama. Zbog takvih postupaka, kao i zbog neplaćanja dospelih kredita, "Štedionica" je oštećena za 1.100.000.000 dinara.

Međutim, branioci Jelice Živković, advokati Nedeljko Jovančević i Slobodan Stojanović, prigovaraju na razumljivost optužnice tvrdeći da ni oni u mnogim bitnim delovima ne razumeju šta u njoj piše. Oni su 17. januara dostavili Specijalnom sudu podnesak u kome se, između ostalog, navodi da je važnost razumevanja optužnice preduslov rada sudova i da ona, kao javni akt, mora biti napisana "na nivou prosečnog građanina".

- Već prvo optuženje za krivično delo zločinačkog udruživanja, izloženo je u jednoj jedinoj rečenici na čitave četiri strane, od 9. do 12. strane, sa nekoliko stotina manje ili više slabo povezanih, ili čak nepovezanih i nedovršenih misli, pa se ne zna šta autor hoće. Nerazumljivost i neurednost nisu jedini nesavestan čin kod optužnice. To su i brojnost lica i brojnost dela, što sve onemogućava fer i ekspeditivno suđenje, kao i povezanost, tačnije nepovezanost tih dela - navode u podnesku advokati.

Branioci Živkovićeve najavljuju da će, ukoliko se ostane pri tako formulisanoj optužnici, odbrana biti prinuđena da testira javnost umnožavanjem i prezentacijom optužnice običnim građanima, studentima pravnog fakulteta, lingvistima, pravnim i ekonomsko-finansijskim stručnjacima, ali i neuropsihijatrijskim.
- Svi ti testovi, kao i određena veštačenja biće predloženi za dokaze - tvrde advokati u podnesku.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Dve godine od masakra nad porodicom Salma u Horgošu
Hrvat iz Konjica na čelu bande u Francuskoj
U Specijalnom sudu danas počinje proces "stečajnoj mafiji"
Zaplenjena pošiljka namenjena duvanskoj mafiji
Živko Ivanović (58), iz Paraćina samo dva puta došao u Opštinski sud
Advokat Vojkan Simić odgovara na optužbe dr Tatomira Drinčića Taleta