GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 22. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Glas proveravao koje usluge nude tri najveća gradska kablovska operatera

Kolko para, toliko programa

U zavisnosti od broja i ponude kanala, cena mesečne pretplate od 410 do 700 dinara. Pored TV signala, operateri SBB, KDS PTT i "Radijus vektor" nude i uslugu kablovskog Interneta

Do pre samo dve - tri godine, pentranje po krovovima i centriranje televizijskih antena, bila je gotovo svakodnevna pojava u prestonici. Međutim, kablovska televizija se veoma brzo urezala u život Beograđana i postala neizostavni deo svakodnevice, a život bez ovog žičanog signala postao je nezamisliv.

Od pre dva meseca primenjuje se Pravilnik o uslovima za pružanje uslova distribucije radio i televizijskih programa koje se prenose preko optičkog kabla, po kome će operateri morati striktno da poštuju pravila emitovanja, koja se odnose na kvalitet signala, cenu, rok otklanjanja kvarova i ostale propise. Glas je proverio koje usluge nude tri najzastupljenija gradska kablovska operatera.

Trenutno na teritoriji prestonice, usluge kablovske mreže pruža oko petnestak operatera, među kojima su se kao vodeće izdvojile PTT KDS, SBB, "Radijus Vektor" i drugi. Operater sa najvećim brojem korisnika na teritoriji grada je kablovski sistem SBB, koji ima preko 100.000 korisnika. Cena usluga je 455 dinara, a u toku je i novogodišnji popust na priključak koji iznosi 2.000 dinara.

- Naš kablovski operater nudi 80 kanala, od kojih je osam skremblovanih kanala, koji se u paketu posebno naplaćuju - nam je Mirko Glavinić, direktor marketinga SBB. On je, takođe, istakao da njihov operater, osim prenosa televizijskih kanala pruža mogućnosti kablovskog i bežičnog Interneta, a svi korisnici koji imaju problem ili žele da dodaju neku informaciju mogu da se jave na korisnički servis.

"KDS Pošta" posluje kao deo javnog preduzeća "Telekom Srbija" i emituje signal koji karakteriše optička komunikacija dvosmerne mreže što, prema rečima Marijane Lukić, rukovodioca službe marketinga znači da, osim usluge kablovske televizije, nudi i mogućnost kablovskog Interneta.

- Naš sistem samo u Beogradu emituje signal za preko 50.000 korisnika, koji imaju mogućnost da prate 70 televizijskih kanala, kao i 130 radijskih kanala. Mesečna pretplata iznosi 410 dinara bez troškova PDV-a, dok priključak na mrežu košta 2.310 dinara - rekla je Lukićeva. Ona, takođe, naglašava da će korisnici uskoro imati mogućnost kupovine plaćenih paketa, a da KDS pruža i mogućnost video-nadzora.

Operater koji je drugi po veličini na teritoriji Beograda je "Radijus Vektor", koji svojim korisnicima nudi 76 kanala, od čega osam kodiranih, čije se emitovanje posebno naplaćuje i mesečno košta oko 700 dinara.

- Mesečna pretplata naših usluga iznosi 455 dinara, a priključenje na mrežu košta 2.500 dinara. Kablovski signal emitujemo uglavnom na teritoriji Beograda, ali smo po veličini četvrti operater u Srbiji - rekao nam je Momčilo Đurić, generalni direktor "Radijus Vektora". On ističe da "Vektor" poseduju korisnički servis, gde nekoliko desetina hiljada korisnika mogu da iznesu svoje primedbe i obaveste operatera o eventualnim smetnjama ili nestanku signala. Osim televizijskih programa, ovaj operater takođe pruža i usluge kablovskog Interneta.

S. Mališić


vesti po rubrikama

^Beograd

Glas proveravao koje usluge nude tri najveća gradska kablovska operatera
Memorijalna izložba u obrenovačkom Domu kulture
Zaključak studije "Bezbednost na lokalnom nivou"
Ivica Božićević strahuje za krov nad glavom
Povodom reagovanja "Opstanka" na intervju Željka Ožegovića
   


     


FastCounter by LinkExchange