GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 20. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zaštititi imovinu Visokih Dečana

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić zatražila je juče od šefa Unmika Joakima Rikera da "spreči oduzimanje nepokretne imovine koja pripada manastiru Visoki Dečani", javlja Beta.

U pismu koje je Sanda Rašković-Ivić uputila šefu Unmika navodi se da privremene kosovske institucije i Unmik "sprovode sudske postupke koji su usmereni na oduzimanje nepokretne imovine" manastira.

Kako prenosi Koordinacioni centar Sanda Rašković-Ivić je podsetila da su Visoki Dečani na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, kao i da se u okviru pregovora o budućem statusu Kosova pregovora i o srpskoj kulturnoj i crkvenoj baštini, kao i o formiranju zaštitnih zona oko njih.

Prema njenim rečima, takođe se pregovara o povratku crkvenog zemljišta u vlasništvo SPC.

Dodala je da je manastir Visoki Dečani pre 1945. godine imao više od 880 hektara zemlje i šuma, a da sada koristi samo 30 hektara.

- Imajući sve to u vidu, zahtevamo da upotrebite svoja ovlašćenja iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da obustavite svaki sudski ili administrativni postupak usmeren na oduzimanje imovine manastira Visoki Dečani, navela je predsednica Koordinacionog centra.

Sanda Rašković-Ivić je dodala i da Srbija neće prihvatiti "bilo kakvu odluku usmerenu na oduzimanje manastirske imovine", kao i da se nada da ovi "uznemirujući događaji" neće omesti pregovore o budućem statusu Kosova.


vesti po rubrikama

^politika

Zaštititi imovinu Visokih Dečana
Sudbina (i lokacija) Ratka Mladića tek sada potpuna nepoznanica
Sutra su izbori, bira se između 20 lista
Nezvanično, za EU neprihvatljiva puna nezavisnost Kosova
Eksploziv ispod džipa lidera LDP
   


     


FastCounter by LinkExchange