GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 20. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Suočenje optuženog i svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijera Đinđića

Simović: Bagzi je dopingovan Milenković: Sve si priznao

Aleksandar Simović izjavio da je tužilac Jovan Prijić slao ljude njegovoj porodici, koji su mu nudili status-svedoka saradnika ako pristane da optuži Vojislava Šešelja da je naručilac atentata

BEOGRAD -"Zamolio bih svedoka saradnika da govori istinu jer sve što je rekao pred ovim sudom nije tačno. Poznajem ga odranije i primećujem da danas izgleda kao da je dopingovan - ironično je rekao optuženi Aleksandar Simović na jučerašnjem suočenju sa svedokom saradnikom Dejanom Milenkovićem-Bagzijem, na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003.

- Sve što sam do sada govorio je istina - odgovorio je Milenković smirenim glasom, gledajući u oči Simovića, koji je nestrpljivo čekao da "ispali" još jednu zajedljivu opasku.

- Da li su tvoji emisari dolazili kod mene i tražili pare da me ne teretiš. Odgovori, reci istinu ovde pred svima. Imam dokaze za to, predaću ih sudu - tvrdio je Simović.

- Ne, to nije tačno - rekao je Milenković.
Milenković, obučen u crno odelo i belu košulju, nije delovao uplašeno i nervozno zbog "susreta" sa Simovićem, s kojim je nekoliko godina ranije provodio dane kao član klana iz Šilerove ulice. U početku su jedan drugog oslovljavali sa gospodine, persirali, a kad bi počele da sevaju varnice, lako su zaboravljali na učtivost.

- Za događaj kod hale "Limes" Vaš zadatak bio je da vodite Kuma ( Mile Luković), Kalinića (Sretko Kalinić) i Željka Tojagu do uzvišice odakle je Zvezdan Jovanović trebalo da puca iz "zolje". Trebalo je da voziš mali auto. Prethodnog dana bili smo zajedno u stanu u Ulici vojvode Stepe, koji smo napustili sutradan oko 8 sati. Što se tiče ubistva premijera, imali ste zadatak da sa Ninoslavom Konstantinovićem nađete kancelariju, odakle bi se pucalo u premijera. Zajedno smo pričali o tome - govorio je svedok saradnik ne obazirući se na ljutite poglede optuženog.

- Nije tačno to što Milenković priča. Hteo bih da pitam svedoka odakle mu saznanja da je Dušan Spasojević predočio meni i mom bratu da Nebojša Čović podržava Legiju u ubistvu premijera - povišenim tonom upitao je Simović svedoka saradnika.

- O tome smo pričali svi zajedno - odgovorio je svedok, što je Simović negirao.

- A što se tiče traženja lokacije, to što si rekao da smo Nino (Ninoslav Konstantinović), Jovanović i ja boravili u kancelariji broj 55 - upitao je optuženi.

- Vaš brat (Miloš Simović) je insistirao da ide Vladimir Milisavljević, ali Spasojević je hteo da Vi idete - odgovorio je Milenković i ispričao da je njemu i Spasojeviću Suvajdžić ispričao da je Jovanović odmah po atentatu pušku dao Simoviću i Konstantinoviću, da je u kancelariji ostalo ćebe i da prostorija nije zapaljena jer nisu imali vremena.

- Suvajdžić je došao u stan, gde smo bili ja i Spasojević i ispričao šta je čuo od Miloša Simovića kome ste Vi ispričali šta se dogodilo u kancelariji - nastavio je Milenković.
- Nije tačno, nisam bio tamo. Zašto govoriš neistinu. Dogovorio si se sa Prijićem (zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić) šta da kažeš da ne bi dobio 40 godina robije. To je jadno - iznervirano je govorio Simović.

- Dobro Aco, hoćeš da kažeš da si nevin - reagovao je svedok.
- Apsolutno nevin. Nemam pojma o čemu pričaš - rekao je Simović i rekao da mu je Prijić u vreme policijske akcije "Sablja" nudio status svedoka-saradnika.

POLICAJCI ČULI DVA PUCNJA U GEPRATOVOJ

Na suđenju su svedočili pripadnici OUP-a Savski venac, koji su prvi ušli u kancelariju 55, u Gepratovoj ulici broj 14 odakle je, prema optužnici, pucano u premijera. Svedok Dušan Divac ispričao je da je neposredno pre kobnog događaja s kolegom Aleksandrom Nikolićem patrolirao u blizini zgrade Vlade Srbije kada su čuli dva pucnja.
- Ubrzo smo dobili poziv da je u Gepratovoj 14 bilo pucnjave. Kad smo stigli tamo radnik obezbeđenja nas je odveo do kancelarije 55 i rekao da su se iz nje čuli pucnji. U kancelariji sam video stolicu ispred prozora i presavijeno ćebe na simsu prozora, koji je bio otvoren. Pogledao sam kroz prozor i video gužvu u dvorištu vlade. Pozvao sam nadležne, i ubrzo mi je rečeno da je ubijen premijer - rekao je svedok Divac i dodao da im je radnik obezbeđenja rekao da je video trojicu muškaraca kako posle pucnjave istrčavaju iz zgrade. Jedan od njih, kako je rekao, nosio je u rukama pušku, drugi pištolj, dok je treći nosio kabl.

- Prijić je slao ljude mojoj porodici. Nudili su mi status svedoka saradnika ako pristanem da optužim Vojislava Šešelja (lidera SRS) da je on nagovarao Spasojevića , kao i Bulatovića - rekao je Simović, ne objašnjavajući na šta je mislio i dodao da je on taj predlog odbio.

- Mnogima je tada prećeno. I Zoranu Poviću (član klana koji je ubijen 3. juna prošle godine) je nuđen status svedoka saradnika - uzvikivao je Simović.
Nakon Simovićevog suočenja sa svedocima saradnicima, advokati optuženih rekli su da postoje nelogičnosti u iskazima Milenkovića i Suvajdžića.

- Svedoci saradnici ne mogu da se slože ni oko imena koja pominju u vezi s atentatom. Mislim da je neophodno suočenje tih svedoka - rekao je branilac Milorada Ulemeka, advokat Slobodan Milivojević. Advokat Želimir Čabrilo, branilac Simovića, ukazao je na različitosti u Milenkovićevom iskazu, rekavši da se ne poklapaju detalji u opisu planiranja atentata kod hale "Limes" u Novom Beogradu. Podsetimo, Milenković je u svom svedočenju rekao da je Simović učestvovao u atentatu na premijera i pokušaju ubistva kod hale "Limes". S druge strane. Simović je negirao da je učestvovao u tim zločinima. Sudsko veće kojim predsedava sudija Nata Mesarović usvojilo je na prethodnim pretresima predlog odbrane da se, zbog neslaganja iskaza, Simović suoči sa svedocima saradnicima Milenkovićem i Miladinom Suvajdžićem. Prilikom suočenja Suvajdžića i Simovića, na zahtev svedoka saradnika, bila je isključena javnost.

Ana Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Tvrdnja dr Tatomira Drinčića Taleta, lekara iz Beograda
Incident u kikindskoj fabrici "Livnica-Cimos"
U sudaru povređeno 12 putnika
Srpkinja ubijena u Nemačkoj?
Zaplenjeno oko 25 kilograma marihuane
Suočenje optuženog i svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijera Đinđića