GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

SRPSKA POSLA -BRANA CRNČEVIĆ

Božić 1943.

Zapisujem ovo pred Božić koji će, kao što je red, državni zvaničnici čestitati pravoslavnim hrišćanima, a Poslanica NJegove Svetosti gospodina Pavla biće obznanjena Srbima pravoslavne vere koji će pažljivo saslušati šta Patrijarh srpski ima da im kaže, a nevernici će biti zaneti reprizom Velikog Brata, ako i na Božić to čudo bude emitovano. Tako je danas, a nekada...

Evo više od šezdeset godina, prisećam se jednog dalekog Božića koji me je zadesio u izbeglištvu u Srpskom izbegličkom domu u selu Crljenac, zadnja pošta Petrovac na Mlavi. Upisan sam u izbeglice pitomce pod brojem dvadeset dva. Ako među izbeglice, a što da ne, ubrojimo i dvoje dece upravnika doma gospodina Marka Perišića koji je, ako me sećanje ne vara, pre onog rata službovao u Banja Luci, sedamdeset i jedan dečak i jedna devojčica plovili su preko Badnje večeri prema Božiću. Čudan je to bio dom, poluvojnički strog. Očistili smo cipele od svinjske kože sa drvenim đonom trudeći se da uz pomoć čađi isteramo iz cipela kakav-takav sjaj. Znali smo da nas uz mršav obrok čekaju po jedna kafena šoljica suvog grožđa i nekoliko maslina, a mesu se nismo nadali. Kad eto mesa iznenada. Dom su ponekad posećivali četnički komandanti kapetan Jagoš Živković i poručnik Lovrić. Zavirili su komandanti u kazan i naljutili se. Nije im se dopao mršavi Božić. Seoski kmet u Crljencu zvao se Živko. Za svakojake prekršaje još se sudilo obrenovićevski, po turu. Eto Živka, sve mi se čini, u pratnji kapetana Jagoša kom se nije dopalo ono što nam kuvaju izbegličke kuvarice gospođe Kašiković i Gomirac. Slušam kako kapetan Jagoš govori kmetu Živku da je takav i onakav i šalje ga u pratnji dva četnika da nešto donese. Kmet je te večeri u sklepani obor u susedstvu doterao nekoliko svinja i ovaca. Pretvorio nas je u pastire i svinjare, a to u vreme ratno nije mali čin. I Božić je bio mrsan. Naš vaspitač Srbin i Crnogorac Milan Lazović napravio je da l' tranzistor da l' radio stanicu i tajno je slušao da l' London ili Moskvu ili i London i Moskvu. Ratne vesti su izgleda bile dobre jer je Lazović, koji će mnogo godina docnije preminuti u činu pukovnika JNA, lekara, bio izuzetno raspoložen. Te je večeri naš hor pevao kapetanu Jagošu, upravniku Perišiću i vaspitaču Lazoviću onu čuvenu: "Kroz Srbiju žice zuje, kralj nam Petar poručuje".. I kmet Živko se kezio, izgledalo je kao da ne žali što nam je doterao svinje i ovce. Sutradan je naš hor otpevavao u crkvi parohu koji je, ako me sećanje ne vara, mogao biti poreklom Rus, prirodno iz belogardejske porodice. Bio je to lep i svečan izbeglički Božić.

A šta se posle dogodilo?
Svinje i ovce smo vremenom sigurno stigli da pojedemo. Poručnik Lovrić zarobljen je u borbi sa Nemcima i Bugarima i otpremljen je u zarobljeništvo. Kapetan Jagoš Živković poginuo je u neravnopravnoj borbi sa Crvenom armijom i partizanima koji su napredovali prema Beogradu. Učiteljica Mara Radić dočekala je da joj se muž vrati iz zarobljeništva. Ne znam kako je prošao kmet Živko? Naš vaspitač je u partizanskoj oficirskoj uniformi (ipak je izgleda slušao Moskvu!) uzjahao konja i odjahao u narodnooslobodilačku, i medicinu. Nekoliko mladića iz Crljenca mobilisano je za besmisleni Sremski front. A pesmu o žicama koje zuje po Srbiji kralju je, zajedno sa kraljevinom, preoteo drug nam Tito... A ja se, grešan, prisećam kapetana Jagoša Živkovića koji se, ako je verovati Milošu Crnjanskom, samo negde preselio, ali uprkos svemu još stanuje u meni.


vesti po rubrikama

^tema

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su juče veliki hrišćanski praznik Božić
Zlatnike u česnici pronašle dve devojčice i penzionerka
Proslava Hristovog rođenja na Kosmetu
SRPSKA POSLA -BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange