GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Proslava Hristovog rođenja na Kosmetu

Centralna svečanost povodom Božićnih praznika na Kosovu i Metohiji održana je u manastiru Gračanica, gde je arhijerejsku liturgiju služio vladika raško-prizrenski Artemije, koji je i ovom prilikom pozvao Srbe da opstanu i ostanu u ovoj srpskoj pokrajini.
Pre pričesta, pročitana je Božićna poslanica poglavara SPC patrijarha Pavla, a najmlađima je podeljeno više od 130 božićnih poklona.
Božićno jutarnje bogosluženje počelo je juče oko četiri sata ujutro u manastiru Visoki Dečani i nastavljeno svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vikarni episkop lipljanski Teodosije uz sasluženje sveštenomonaha ovog manastira.
U prisustvu više od stotinu vernika, Božić je svečano proslavljen i u manastiru Banjska, u koji uskoro treba da budu vraćene mošti Kralja Milutina iz Bugarske ali i čuvena mermerna skulptura Bogorodice Banjske, koja je jedinstvena u pravoslavnom svetu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je protosinđel Stefan uz sasluženje monaštva i sveštenstva manastira Banjska.

RIKER I KATER U DEČANIMA

Šef Unmika Joahim Riker i komandant Kfora Roland Kater prisustvovali su božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani. Oni su prisustvovati i svečanom ručku.

Oko 500 vernika okupilo se u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio protojerej Milija Arsović uz sasluženje sveštenika ove crkve.
Zatim je oko dve stotine vernika posetilo hram Svetog Save u južnoj Mitrovici gde su, uz jaku pratnju pripadnika Kosovske policijske službe i Unmik policije, prisustvovali božićnoj liturgiji. I u ovom hramu, koji je spaljen u neredima marta 2004. godine, svetu arhijerejsku liturgiju služio je prota Arsović koji je izrazio nadu u obnovljenje srpsko, kao i "da će dati Bog i našim snagama i našim molitvama da nam i ovaj hram zasija kao i hram Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice".

Svečanim unošenjem badnjaka i slame i pevanjem božićnih pesama u svim hramovima i srpskim domovima obeleženo je i Badnje veče. Paljenju badnjaka u porti manastira Pećka patrijaršija, pored manastirskog sestrinstva i Srba koji su se vratili u Metohiju, prisustvovao je i zamenik predsednika PSS Dragomir J. Karić.
Episkop lipljanski Teodosije je prekjuče, na Badnji dan, obišao srpske povratnike u okolini Kline i uručio im poklone. On je tada poručio da će Kosovo i Metohija biti sačuvani samo ukoliko ovde bude Srba, pa stoga ne smemo da pokleknemo i napuštamo svoje domove, već da se vratimo ovde gde smo rođeni i gde smo odrasli.

B. Brudar (Sina)


vesti po rubrikama

^tema

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su juče veliki hrišćanski praznik Božić
Zlatnike u česnici pronašle dve devojčice i penzionerka
Proslava Hristovog rođenja na Kosmetu
SRPSKA POSLA -BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange