GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zlatnike u česnici pronašle dve devojčice i penzionerka

Tradicionalno 17. po redu lomljenje božićne česnice na Terazijama, koje organizuje Unija pekara Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, okupilo je juče nekoliko stotina sugrađana koji su se kroz redove gurali ne bi li odlomili parče u kome je zlatnik. Najsrećnije ruke, da od tri česnice (najveću, tešku 34 kilograma i prečnika 120 centimetara, pripremila je pekara Grubanovski) odlome baš komad sa zlatnikom, bile su malene Beograđanke Mina Matijašević i Tamara Lovrinčić i njihova sugrađanka, penzionerka Milica Sekereš. Zlatnici su bili jednake veličine, a izradila ih je zlatara Smolčić.

Mnogi koji su došli sa malom decom, kada su videli gužvu odustali su od namere da lome česnicu, bojeći se pre svega za bezbednost mališana. Radovana Petrovića pronašli smo, kako iz prikrajka, sa suprugom i troje malene dece koji su držali balone, posmatra ljude koji se "bore" za parče hleba.

BACALI HLEBA

Mnogi građani sa negodovanjem su posmatrali komade česnice koja je posle pretrage za zlatnikom, bacana po ulici. Ne verujući da u odbačenim komadima hleba nema ništa, jedna žena je, nimalo stidljivo, ponovo "pregledala" bačene komade ne bi li, ipak, nešto pronašla.
- Kukamo nema dovoljno hleba i kako ima gladnih, a ovamo se baca hleb. Zašto ga ne pojedeš, nema veze što u njemu nisi pronašao zlatnik - glasno je komentarisao jedan građanin koji je pri tom izgrdio čoveka koji je bacao "prazan" komad česnice.
- Neću da ga pojedem jer nisam gladan - mirno je odgovorio prozvani sugrađanin i odšetao dalje.

- Pošto je lep dan odlučili smo da prošetamo i, eventualno, dođemo do komada česnice. Kada smo pokušali da se nekako uguramo kod stola sa česnicom, jači i spretniji koji nisu imali decu, nas su izgurali iz reda. Nismo više hteli da pokušavamo jer je velika gužva. Mislim da je lomljenje česnice trebalo prepustiti najmlađima i omogućiti njima da pokušaju da budu srećne ruke i da dođu do zlatnika, a ne odraslim građanima. Ali ovo dovoljno govori o našem mentalitetu - rekao je Radovan Petrović.

Kada je uz prisustvo policajaca i metalnih pregrada koje su postavljene da bi po strani držale "prekobrojne" za lomljenje česnice, ona prelomljena, srećnici koji su se dokopali hleba prstima su tražili obećani zlatnik. U jednom trenutku, starija gospođa je povikala "onaj dečko je dobio zlatnik". Dečak Renato Arap je vidno razočaran, u ruci umesto zlatnika, držao dvodinarku.

- Bićeš berićetan ove godine, dobro je - tešila ga je gospođa sa šeširom.
- Ej, evo ga dobitnik, ali neće da pokaže zlatnik - pokazivale su dve starije sugrađanke na povisokog gospodina.

- Ma nije on, šta ti je - meša se u razgovor treća gospođa.

N. Rakić


vesti po rubrikama

^tema

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su juče veliki hrišćanski praznik Božić
Zlatnike u česnici pronašle dve devojčice i penzionerka
Proslava Hristovog rođenja na Kosmetu
SRPSKA POSLA -BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange