GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

I neurotičar može da radi pun radni vek

Neurotičari su bolesnici koji imaju psihoneurotske i psihosomatske poremećaje. Neuspešno lečenje neurotičara kod lekara opšte prakse i kasno slanje neurotičara neuropsihijatru dovodi do toga da danas sve češće oni odsustvuju sa posla i odlaze u invalidsku penziju, mada je izvesno da gotovo svaki neurotičar može da radi pun radni vek, ako se na vreme zadovolje određeni medicinski, socijalni i profesionalni uslovi.

Sagledavanjem svih faktora koji su uzrokovali pojavu bolesti, može da se postigne pravilna ocena privremene, a posebno trajne radne nesposobnosti neurotičara. Odnos i tretman prema neurotičnim bolesnicima treba da je dosledan i pravilan od prvog pregleda kod lekara opšte medicine i blagovremenog upućivanja bolesnika neuropsihijatru.

Kod neurastenije, pravi lek i garancija da će se očuvati pacijentova radna sposobnost mogu biti pravilno odabrani poslovi i radni zadaci. Primenom adekvatnih metoda lečenja i rehabilitacije izbegle bi se velike ekonomske štete i za bolesnika i za društvenu zajednicu. Zbog razdražljivosti i slabosti, radna sposobnost neurotičara u početku bolesti može biti smanjena te je potrebno primeniti skraćeno radno vreme, umanjiti dnevnu normu i sl. Trajno nesposobni za bilo kakav rad su bolesnici sa izraženim fobičnim kliničkim simptomima.

Autor: Dr Radomir S. Blagojević, spec. medicine radavesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Povrede na radu najčešće u industriji i građevinarstvu
I neurotičar može da radi pun radni vek
Hroničnu upalu jetre izaziva zajedničko delovanje više uzroka