GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ostavka nadbiskupa - bivšeg špijuna

Novoimenovani nadbiskup Varšave Stanislav Vilgus podneo je juče ostavku pošto je priznao da je krajem šezdesetih godina prošlog veka špijunirao za tadašnju tajnu službu, saopštila je misija Vatikana u Poljskoj, prenosi Rojters.

Papa Benedikt 16. je ostavku prihvatio, dodaje se u saopštenju. Papa je Vilgusa postavio za varšavskog nadbiskupa 6. decembra, umesto kardinala Jozefa Glempa, predvodnika dugogodišnje borbe protiv komunizma. Sada će Glemp privremeno ponovo preuzeti ovu dužnost.

Neposredno posle Vilgusovog imenovanja, mediji su objavili da je novi nadbiskup, od kraja šezdesetih, čitavih 20 godina bio doušnik komunističke tajne službe. Nadbiskup je isprva demantovao te optužbe, ali je u međuvremenu specijalna crkvena komisija saopštila da je prikupljeno dovoljno dokaza koji potvrđuju da je on bio dobrovoljni saradnik službe bezbednosti.

Crkva u Poljskoj je 1980. podržala prodemokratski pokret "Solidarnost" i, zajedno sa bivšim papom, Poljakom Jovanom Pavlom Drugim, odigrala ključnu ulogu u rušenju komunizma 1989. Prema istoričarima religije, međutim, više od 10 odsto sveštenstva u Poljskoj možda je, svesno ili nesvesno, sarađivalo sa komunističkom tajnom službom koju je kontrolisao Sovjetski savez. Crkva je odbila da objavi imena tih sveštenika, podseća Rojters.


vesti po rubrikama

^svet

Izrael demantuje da sprema vojnu akciju na iranska A-postrojenja
Ban Ki Mun: Odložite pogubljenja
Ostavka nadbiskupa - bivšeg špijuna
 


     


FastCounter by LinkExchange