GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ban Ki Mun: Odložite pogubljenja

U verskim sukobima koji nesmanjenom žestinom besne širom Iraka juče je ubijeno najmanje 14 osoba, dok su u drugim oružanim incidentima život izgubila još četvorica Iračana, javlja AP.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je juče na vlasti u Iraku da odlože pogubljenje Barzana Ibrahima al Tikritija i Avada Hameda al Bandara, dvojice nekadašnjih saradnika bivšeg predsednika Iraka Sadama Huseina, javlja Bi-Bi-Si. NJih dvojica su sa Sadamom osuđena na vešanje zbog ubistva 148 šiita u Dudžailu 1982. Sadam je 30. decembra obešen uz skandal bez presedana koji je izazvalo objavljivanje snimka s mobilnog telefona na kojem se jasno čulo kako ga šiitski stražari vređaju i psuju dok je bio pod vešalima. Datum pogubljenja Barzana i Avada još nije određen, javlja Rojters pozivajući se na Samija al Askarija, savetnika premijera Nurija la Malikija.

Maliki je u subotu na proslavi dana armije rekao da je pogubljenje Sadama Huseina "unutrašnja stvar" njegove zemlje i upozorio države iz kojih je kritikovana egzekucija bivšeg diktatora, da bi njegova vlada mogla da "preispita" odnose sa njima. Premijer je takođe najavio da će iračke snage bezbednosti uz pomoć američkih trupa organizovati veliku akciju protiv ilegalnih naoružanih grupa iz svih sektaških frakcija u Bagdadu, dodaje Bi-Bi-Si. Dodao je da će ta akcija dodatno zakomplikovati svakodnevni život građana Bagdada, ali naglasio je da je to za njihovo dobro.


vesti po rubrikama

^svet

Izrael demantuje da sprema vojnu akciju na iranska A-postrojenja
Ban Ki Mun: Odložite pogubljenja
Ostavka nadbiskupa - bivšeg špijuna
 


     


FastCounter by LinkExchange