GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Izrael demantuje da sprema vojnu akciju na iranska A-postrojenja

Nema napada na Iran

Palestinski lider Mahmud Abas stavio van zakona paramilitarne snage Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je juče tvrdnju britanskog lista Sandej tajms da Izrael pravi planove za uništenje iranskih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, javlja AP.

Sandej tajms je juče objavio je da Izrael ima spremne tajne planove za uništenje iranskih postrojenja za obogaćivanje uranijuma koristeći taktičko nuklearno naoružanje, navodi Frans pres. Pozivajući se na nekoliko izraelskih vojnih izvora, list je naveo da izraelska avijacija uvežbava taktike uništenja postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natancu koristeći taktičko nuklearno naoružanje za "uništenje bunkera". Druge dve lokacije, postrojenja s teškom vodom u Araku i konverziju uranijuma u Isfahanu biće gađana konvencionalnim bombama, navodi list.

Portparol MIP u Jerusalimu Mark Regev međutim tvrdi da to nije istina. - Fokus izraelskih aktivnosti danas jeste puna podrška diplomatiji... i potpuno sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekao je Regev, javlja AP. Takođe je dodao da "ako diplomatija uspe, problem može da se reši na miran način". Frans pres prenosi izjavu izraelskog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman da je pisanje Sandej tajmsa apsurdno i da je taj list i ranije objavljivao "senzacionalističke naslove koji su se na kraju ispostavili ništavni". - Pomisao da ćemo mi pokrenuti atomski napad na Iran, a povrh toga da ćemo taj plan unapred objaviti i to jednom stranom listu je zaista smešna - rekao je on.

Izraelske snage juče su izvršile raciju u Nablusu na Zapadnoj obali i uhapsile najmanje četiri osobe, javlja AP pozivajući se na palestinsku službu bezbednosti. Oko 20 džipova izraelske armije ušlo je u Nablus pred zoru, a eksplozije i pucnji čuli su se nekoliko sati, kažu stanovnici.

UPOZORENJE IRANA

Iran je odmah upozorio Izrael da će odgovoriti na svaki eventualni vojni napad. - Na bilo koju vojnu akciju protiv Irana nećemo ćutati i agresor će jako brzo zažaliti zbog svoje odluke - rekao je portparol iranskog MIP Mohamed Ali Hoseini, prenosi Frans pres. On je takođe kazao da Iran neće prekinuti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i da je posvećen Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja.

Racija je izvedena u osetljivom trenutku, kad je situacija na palestinskim teritorijama na ivici rata zbog obnovljenih sukoba pripadnika Fataha predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa i vladajuće terorističke grupe Hamas premijera Ismaila Hanije, javlja Frans pres. Uprkos sporazumu o povlačenju naoružanih ljudi s ulica koje su Abas i Hanije postigli u petak, preksinoć su izbili sukobi dva klana u kojima su poginule tri osobe.

Nekoliko sati pre sukoba, Abas je zahtevao da Hamas raspusti svoje paramilitarne snage, takozvane "izvršne snage", proglasivši ih nelegalnim, navodi Frans pres. Zauzvrat, Hamas je najavio da će duplirati broj izvršnih snaga na 12.000 članova, a portparol te terorističke grupe Islam Šahvan izjavio je da je regrutacija već počela i da je svaki lojalan građanin pozvan da se pripremi da joj se pridruži. Abas je pre nekoliko meseci pristao da se Hamasove izvršne snage uključe u jedinice MUP, ali posle nedavnog napada hamasovaca na kuću Fatahovog komandanta bezbednosti u pojasu Gaze, u kome su on i sedmorica telohranitelja ubijeni a nekoliko dece ranjeno, palestinski lider je odlučio da ih stavi van zakona.

Abas je kasno preksinoć telefonom razgovarao s američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs kako bi je obavestio o trenutnoj situaciji na Zapadnoj obali i pojasu Gaze pred njen planirani dolazak na Bliski istok. Istovremeno je egipatski predsednik Hosni Mubarak pozvao Palestince da hitno obustave međusobne sukobe i da stave palestinske interese iznad svega drugog i deluju zajednički.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Izrael demantuje da sprema vojnu akciju na iranska A-postrojenja
Ban Ki Mun: Odložite pogubljenja
Ostavka nadbiskupa - bivšeg špijuna
 


     


FastCounter by LinkExchange