GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Smederevska vlast rešena da zaustavi vandalizam na groblju

Kamere čuvaju grobove

Iz opštinske kase biće obezbeđeno pola miliona dinara za uvođenje video-nadzora na Novom groblju, pa će obezbeđenje non-stop moći da kontroliše šta se tamo dešava

SMEDEREVO - Lokalne vlasti Smedereva odlučile su pred kraj prošle godine da iz opštinske kase obezbedile 500.000 dinara, kako bi se uveo video-nadzor na Novom groblju. Zahvaljujući tome, obezbeđenje ovog "podzemnog grada" biće u mogućnosti da na monitorima i noću i danju, 24 časa prati zbivanja na groblju.

Nadležni veruju da će uvođenje video-nadzora sprečiti krađe i vandalske ispade, koji na smederevskim grobljima nisu izuzetak.

Pod okriljem noći kradu se buketi cveća, vazne i mesingani delovi grobnica, a sredinom decembra ukradeno je i pet bronzanih bista s groblja. Čak se ovih dana u lokalnom nedeljniku pojavio oglas u kom jedan Smederevac nudi nagradu od 1.000 evra za bilo kakvu informaciju o tri nestale nadgrobne biste.

GROBLJE STECIŠTE BESKUĆNIKA

Upravnik Radne jedinice "Groblje" Zlatko Dragutinović kaže da se, bez obzira na sve, Smederevci na groblju uglavnom pristojno ponašaju.
- Sigurno da ima vandalizma, ali to ne rade oni koji dolaze da obiđu grobove svojih pokojnika, niti svi Smederevci, već pojedinci ili organizovane grupe pojedinaca, koji kradu bronzane biste i prodaju ih - objašnjava Dragutinović.
On kaže da preduzeće "Komunalac", koje je zaduženo za održavanje i čuvanje groblja, velikih problema ima i na Starom groblju, koje se nalazi u samom centru grada. Iako je ograđeno i ako su organizovana dežurstva u tri smene, ono je i dalje noću, posebno u letnjim mesecima, stecište beskućnika, ali i narkomana.

Osim uvođenja video-nadzora, nadležni su mir uspokojenih Smederevaca pokušali da obezbede i donošenjem nove odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Naime, prethodna važeća doneta je pre čak 22 godine. Izlišno je napominjati koliko su bile mizerne kazne za one koji je nisu poštovali.

- Sada imamo odluku po kojoj fizičko lice za kršenje pravila "kućnog reda" na groblju može da bude kažnjeno novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara. A to znači da je Odlukom zabranjeno postavljanje oznaka na grobnicama i nadgrobnim spomenicima koji izgledom i znacima vređaju patriotska, verska i nacionalna opredeljenja. Zabranjeno je i vršenje obreda neregistrovanih verskih zajednica, čega iskreno do sada i nije bilo na našem groblju - kaže upravnik Zlatko Dragutinović.

Iako nije bilo verskih obreda sekti, na smederevskim grobljima još se događaju neke stvari, koje su takođe zabranjene novom odlukom. Recimo, po grobovima se redovno ostavlja hrana, suvo cveće se s groba baca po stazama, prosjači se, gazi se po grobnim pločama, na groblje se ulazi motorima i automobilima, ne poštuje se radno vreme, a desi se da i neki sugrađanin svog psa prošeta po groblju.

Ovom odlukom uređena su pravila ponašanja i za preduzeće koje se bavi sahranjivanjem, u slučaju smederevske opštine to je Javno komunalno preduzeće "Komunalac", kao i za izvođače zanatskih radova postavljanja grobnih ploča i nadgrobnih spomenika. Za nepoštovanje pomenutih pravila u prvom, odnosno u slučaju preduzeća, predviđena je novčana kazna od 5.000 do pola miliona dinara, a za nesavesna izvođače zanatskih radova od 2.500 do 250.000 dinara.

M. R. (Sina)


vesti po rubrikama

^Srbija

Smederevska vlast rešena da zaustavi vandalizam na groblju
Kladovski KUD "Polet" održao praznični koncert
Na krcatom Kopaoniku boravi oko 12.000 gostiju
U Valjevu raspisan konkurs za preduzetničke kredite
   
 


     


FastCounter by LinkExchange