GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

PREDIZBORNI INTERVJU-Program koalicije "Vojvođanske partije" mr Igor Kurjački

Vojvodina je ispred naših interesa

U gospodinu Jožefu Kasi mi ne vidimo konkurenciju, ali nam je u isto vreme žao što je Čankova Liga ekskluzivno pravo na ideju autonomije prepustila jednoj od beogradskih stranaka (LDP) koja nikada neće zastupati interese autonomije Vojvodine

Koalicija "Vojvođanske partije" mr Igor Kurjački na predstojeće izbore izlazi sa listom sastavljenom od od šest vojvođanskih partija (Vojvođanska partija, Naša Vojvodina, Vojvođanski građanski pokret, Penzionersko-radnička partija Srbije, Stranka manjinskih akcionara penzionera i nezaposlenih i Sremska stranka), kojoj su podršku dali i Vojvođansko udruženje potrošača i Udruženje izbeglih i raseljenih lica u APV. Prema rečima nosioca liste Igora Kurjačkog osnovni cilj ove koalicije je borba za veći stepen autonomije Vojvodine.

- Naš zajednički program jeste zakonodavna, izvršna i sudska vlast u Vojvodini, a pored toga zalažemo se i za regionalizaciju cele Srbije. Nismo mogli da dozvolimo da se ne pojavi nijedna vojvođanska lista na ovim izborima, jer bi to bilo prvi put posle 2000. godine i formirali smo jednu zajedničku koja će se na izborima pojaviti pod rednim brojem 13, navodi Kurjački.

Da li u koaliciji kojoj je pristupio Nenad Čanak (LDP) i samostalnom nastupu Jožefa Kase vidite konkurenciju među biračkim telom?
- U gospodinu Jožefu Kasi mi ne vidimo konkurenciju jer su oni nacionalna stranka i nisu predali ravnopravnu listu sa nama nego manjinsku. Što se tiče liste na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, žao nam je što je jedna od vojvođanskih partija rešila da proda ideju autonomije drugim partijama i što je ekskluzivno pravo na ideju autonomije prepustila jednoj od beogradskih stranaka. Nikada ta stranka (LDP) neće zastupati interese autonomije Vojvodine, oni imaju poseban program za ono što pričaju na teritoriji Vojvodine, a posebnu priču pričaju u drugom delu Srbije i to je prevara, na koju su građani navikli u prethodnih nekoliko godina. Drugo, gospodin Čedomir Jovanović je bio potpredsednik vlade koja je oskrnavila autonomiju Vojvodine time što je prevarom promenjen omnibus u republičkoj skupštini i ja ne vidim nikakav interes građana Vojvodine da glasaju za jednu takvu koaliciju.

Ukoliko uđete u parlament na čemu će se zasnivati vaša borba?
- Ako uđemo u parlament sa demokratskim blokom, koji je zainteresovan za ulazak u EU napravićemo koaliciju i formirati vladu. Maksimalno ćemo se potruditi da ovi ustavni zakoni koji treba da se donesu, omoguće da veći procenat novca ostaje na teritoriji APV. Moram da podsetim građane da je ovim ustavom koji je izglasan, ali ne i na teritoriji Vojvodine, u mnogome ograničena autonomija Vojvodine i mi se moramo boriti da to ispravimo.

A šta ako ne postanete parlamentarna stranka?
- Već pripremamo predlog Zakona o zemljištu gde ćemo sa 10 hiljada potpisa građana pokušati da promenimo postojeći Zakon i da pokušamo da poništimo privatizacije poljoprivrednih preduzeća koje su napravljene mimo Zakona o privatizaciji i Zakona o zemljištu i da pokušamo da novim Zakonom organizujemo bolju poljoprivredu na celoj teritoriji Srbije.

T. Urošević


vesti po rubrikama

^politika

Dobre mogućnosti za Prištinu i Beograd
Da li će plan za Kosmet uticati na formiranje nove vlade?
Artemije: Boćižna radost nepomućena
Danas ukupan broj birača
EU neće sukob s Srbijom zbog Kosmeta
Program koalicije "Vojvođanske partije" mr Igor Kurjački
   


     


FastCounter by LinkExchange