GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Da li će plan za Kosmet uticati na formiranje nove vlade?

Ahtisarijev papir bez uticaja na vlast

Ne formirati vladu zbog nečega što piše u Ahtisarijevom planu je glupo i to ne bi bio mudar potez, jer i ako je scenario negativan, protiv njega se moramo boriti političkim i diplomatskim putem, kaže politčki analitičar Dejan Vuk Stanković

BEOGRAD - Da li će Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za rešavanje statusa Kosmeta u Beograd, banuti kako se naveliko najavljuje baš dan posle parlamentarnih izbora i budućim vlastodršcima još omamljenim od pobede pokvariti slavlje, trenutno je teško reći. Od ovoga samo je neizvesnije da li će pobednici izbora uopšte i formirati vladu ako, kako je to već nagovestio Boris Tadić predsednik Srbije i DS-a, Ahtisari objavi svoj predlog odmah nakon izbora, to jest ne čekajući da se vlada formira.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, podseća da sledeća vlada Srbije već ima smernice buduće politike prema Kosovu, tako da, kako kaže, ko god da formira novu vladu i ko god da uđe u nju, neće imati drugačiju politiku prema Kosovu koja je zacrtana Ustavom Srbije i određenim političkim odlukama koje su donete u prethodnom periodu uz saglasnost svih relevantnih političkih subjekata u Srbiji.

- Sumnjam da bi neko ko bude formirao vladu mogao biti odgovoran za plan koji je napisao neko drugi. Ne formirati vladu zbog nečega što piše u Ahtisarijevom planu je glupo i to ne bi bio mudar politički potez, jer i ako je scenario negativan protiv njega se mora boriti političkim i diplomatskim putem. Dakle, nije u interesu Srbije da se vlada ne oformi zbog eventualnog nepovoljnog predloga Ahtisarija i da tako uđemo u krizu državnih institucija, jer u tom slučaju nećemo imati mogućnost da zastupamo svoju državnu politiku - ocenjuje on.

Stanković, osim što što kaže da je već sada jasno da nijedna od političkih stranaka neće sama formirati vladu, nije želeo da spekuliše o tome ko bi mogli da budu potencijalni budući partneri.

- Uvek ima mesta za izborna iznenađenja, ali ne verujem da mogu da budu takva da bi postojeća državna politička prema Kosmetu mogla biti promenjena - kaže on.

Sva je prilika da će se u budućoj vlasti zajedno naći DS i koalicija DSS - NS, mada se procenjuje da će im za formiranje vlade biti potrebna još jedna stranka koja pređe cenzus iz demokratskog korpusa. S obzirom da iz ove priče, ako pređe cenzus, odmah ispada LDP-a, koja je uzgred i jedina stranka koja otvoreno pominje nezavisno Kosovo, a da Tadićeve demokrate neće prihvatiti SPS, ostaje gotovo izvesno da bi treći partner u novoj vladi mogao biti Mlađan Dinkić i G 17 plus, ali možda i neke manjinske stranke koje ulaze u parlament bez obzira na izborni rezultat. Ukoliko ova procena bude tačna, u tom slučaju bilo šta da sadrži dokument koji Ahtisari donese u Beograd, nova vlada ne bi menjala kurs zauzet prema Kosmetu.

B. Ristić


vesti po rubrikama

^politika

Dobre mogućnosti za Prištinu i Beograd
Da li će plan za Kosmet uticati na formiranje nove vlade?
Artemije: Boćižna radost nepomućena
Danas ukupan broj birača
EU neće sukob s Srbijom zbog Kosmeta
Program koalicije "Vojvođanske partije" mr Igor Kurjački
   


     


FastCounter by LinkExchange