GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nastavlja se suđenje za Suvu Reku

BEOGRAD - Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u utorak se nastavlja suđenje osmorici bivših policajaca optuženih za ubistvo 48 Albanaca u Suvoj Reci, na Kosovu i Metohiji, 1999. godine, prenosi Beta. Na početku suđenja 2. oktobra prvooptuženi Radoslav Mitrović, u to vreme komandant 37. odreda Posebnih jedinica policije "Niški odred" negirao je da je naredio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 26. marta 1999. godine.

Krivicu za učešće u naređivanju ubistva 48 Albanaca, muškaraca, žena i dece, članove više porodica Beriša, odbacili su drugooptuženi Radojko Repanović, tadašnji komandir policije u Suvoj Reci, i trećeoptuženi, njegov pomoćnik Nenad Jovanović.

Policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković i Zoran Petković, i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić izjasnili su se da nisu učestvovali u zločinu u Berištanskom naselju u martu 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Po optužnici, oni su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija", u koju su potom ubačene dve ručne bombe. Posle toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Ešljani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i streljan. Iz prve grobnice na vojnom strelištu kod Prizrena, po naređenju haškog begunca, generala policije Vlastimira Đorđevića, deo leševa je hladnjačama prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici, kod Beograda.


vesti po rubrikama

^hronika

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)
U SAD uhapšeno najmanje 45
Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra
Stravičan zločin uoči Badnjeg dana u Kotor Varoši kod Banjaluke
Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila
Nastavlja se suđenje za Suvu Reku
Nastradali žureći da stignu na ponoćnu liturgiju
Poginuo državljanin Austrije