GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila

KRAVICA KOD BRATUNCA - Polaganjem cveća na centralnom spomen-obeležju u Kravici kod Bratunca i parastosom u pravoslavnoj crkvi juče je u ovoj mesnoj zajednici u Republici Srpskoj obeležen 14-godišnjica stradanja 49 srpskih civila koje su na Božić 1993. ubili muslimani, a 86 ranili, javlja Tanjug.

- Jake muslimanske oružane snage iz Srebrenice pod komandom haškog osuđenika Nasera Orića su u zoru 7. januara 1993. godine napale iz više pravaca Kravicu i sve Srbe koji nisu uspeli pobeći izmasakrirali na kućnom pragu ili na spavanju - izjavio je predsednik MZ "Kravice" Božo Momčilović posle polaganja cveća na centralnom spomen-obeležju koje se gradi u znak sećanja na 3.262 ubijena Srbina u srednjem Podrinju tokom 1992. i 1993. godine. Momčilović je dodao da je te 1993, na najradosniji hrišćanski praznik više od 1.000 stanovnika Kravice spas našlo u begu prema reci Drini, a onda su čamcem prebačeni u Srbiju.

Na prostoru od 64 kvadratna kilometra MZ "Kravice" muslimani su tada razorili sva sela i zaseoke, njih 30, u kojima je srušeno svih 750 stambenih objekata. Od tih 30 sela 26 su i danas potpuno prazna i razorena, a tako će verovatno i ostati. Samo se u četiri sela vratio zanemarljivo mali broj starijih. Kravica u kojoj je pre rata u 750 kuća živelo oko 2.500 stanovnika tokom ratnih 1992. i 1993. bila je stalna meta napada muslimana iz okolnih sela Srebrenice i Bratunca. Za to vreme ukupno su ubijena 152 srpska civila, a 168 ih je ranjeno. Za te zločine, osim Orića, koga je Haški tribunal osudio na dve godine zatvora, još ni jedan Bošnjak nije odgovarao.


vesti po rubrikama

^hronika

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)
U SAD uhapšeno najmanje 45
Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra
Stravičan zločin uoči Badnjeg dana u Kotor Varoši kod Banjaluke
Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila
Nastavlja se suđenje za Suvu Reku
Nastradali žureći da stignu na ponoćnu liturgiju
Poginuo državljanin Austrije