GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra

SPLIT - Jedan broj izbeglica s područja Republike Srpske Krajine, hrvatskih građana srpske nacionalnosti, oglasio je prodaju ili je već prodao svoje pasoše čija je cena na crnom tržištu 4.000 evra, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Fonet. Na taj način oni su ugrozili bezbednost Hrvatske, ali i Evropske unije, u koju sada bez većih problema s takvim pasošima putuju kriminalci i ilegalni imigranti, ocenjuje list. List navodi da su cene pasoša od dve do četiri hiljade evra, a to svedoče i oglasi u Srbiji, a to su potvrdili i inspektor Državne bezbednosti Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove u penziji Božidar Spasić i novinar i publicista Marko Lopušina u razgovoru za splitski list.

Izbeglice se obavezuju da neko vreme neće prijaviti gubitak prodatih dokumenata hrvatskim vlastima kako bi one bile "žive" u sistemu, a tako kupcu omogućuju nesmetano prelazak granica EU. Pošto "ukradenom" pasošu istekne "rok trajanja", izbeglice prijave gubitak dokumenta, dobijaju novi od MUP RH i opet ga prodaju na crno.

- Dok se u svetu pasoši falsifikuju i izrađuju u ilegalnim štamparijama, u Srbiji se prodaju dokumenti izbeglica legalno napravljeni u hrvatskoj policiji, što je idealno rešenje za svakog kriminalca ili migranta kojemu je s hrvatskim papirima i krađom identiteta omogućen siguran put u sve zemlje EU - rekao je Spasić.


vesti po rubrikama

^hronika

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)
U SAD uhapšeno najmanje 45
Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra
Stravičan zločin uoči Badnjeg dana u Kotor Varoši kod Banjaluke
Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila
Nastavlja se suđenje za Suvu Reku
Nastradali žureći da stignu na ponoćnu liturgiju
Poginuo državljanin Austrije