GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U SAD uhapšeno najmanje 45

Srba bivših izbeglica

BEOGRAD - Asocijacija udruženja Srba i Srpska pravoslavna crkva u SAD uputili su apel državnom tužiocu da preispita tužbe na osnovu kojih je veliki broj Srba - izbeglica u SAD uhapšeno zbog navodnog davanja netačnih podataka pri ulasku, izjavila je Aleksandra Joksimović, generalni sekretar Kongresa srpskog ujedinjenja, a prenosi Tanjug.

Ona je kazala da je u poslednjih godinu i po dana u SAD uhapšeno najmanje 45 Srba izbeglica, sada američkih državljana, pod optužbom da su prekršili zakone jer pri dolasku, pre 10 godina, nisu naveli da su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Ti legalni imigranti, koji žive u Arizoni, Juti, Koloradu, Floridi, Severnoj Karolini, Viskonsinu, Ohaju i Ilinoju, kako je navela Joksimovićeva, hapšeni su na osnovu optužbi koje su povezane sa izbegličkim dokumentima popunjavanim pre skoro 10 godina.

Joksimovićeva je podsetila da su Srbima, tada izbeglicama, u mnogim slučajevima izbegličke agencije koje su angažovale američke vlasti pomagale u popunjavanju tih istih prijava koje su sada osnov za tužbe protiv njih.

Najveći broj tadašnjih izbeglica je imalo malo ili nikakvo znanje engleskog jezika i u potpunosti su se oslanjali na te agencije za pomoć pri imigraciji, ne bi li napustili svoju ratom zahvaćenu zemlju.

- Uznemiruje i činjenica da su sve izbeglice iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost, bili potencijalni vojnici tokom rata, ali se sada samo Srbi izdvajaju i hapse - ukazala je Joksimovićeva.
Joksimovićeva je navela primer jedne žene koja je uhapšena samo zbog tog što je, navodno, prećutala "vojnu službu", a ona je tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije bila kuvarica lokalnim vojnicima.

Zbog takve revnosne akcije agencija američke vlade na hvatanju srpskih izbeglica, Asocijacija udruženja Srba u SAD i Srpska pravoslavna crkva u Americi uputili su apel državnom tužiocu i liderima Kongresa da ponovo razmotre tužbe na osnovu kojih je tih 45 Srba bivših izbeglica optuženo i uhapšeno.

U tom apelu, od vitalne je važnosti način i metod optuživanja tih lica, posebno što se još mnogo veći broj njih suočava s pretnjom da će na osnovu tih optužnica biti deportovani.
Asocijacija zahteva potpuni uvid u dosijee svih izbeglica iz istog vremenskog perioda, bez obzira na nacionalnost, da bi se sprečila ovakva diskriminatorska "čistka" jedne nacionalnosti i poziva da se sve optužbe zamrznu dok se ne sprovede puna istraga, rekla je Joksimovićeva.


vesti po rubrikama

^hronika

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)
U SAD uhapšeno najmanje 45
Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra
Stravičan zločin uoči Badnjeg dana u Kotor Varoši kod Banjaluke
Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila
Nastavlja se suđenje za Suvu Reku
Nastradali žureći da stignu na ponoćnu liturgiju
Poginuo državljanin Austrije