GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)

Ubio se zbog nemaštine i gladi

Pavlović tri godine nije imao ni posla ni plate, pa je odlučio da uzme radnu knjižicu, misleći da je ostvario uslov za penziju. U Fondu Penzijsko-invalidskog osiguranja saznao da mu preduzeće nije uplatilo doprinose za pet godina i da ne može da se penzioniše. Posle toga popio veću količinu lekova

VALJEVO - Usred velikih slavlja, između novogodišnjih i božićnih praznika, u Valjevu je, u dubokoj depresiji i razočaranju, samoubistvom okončan jedan život. Bivši radnik valjevskog "Stefila" Dušan Pavlović (61) pronađen je mrtav u svom sirotinjskom stanu u Pantićevoj ulici, u centru grada, gde je pod kiriju živeo zajedno sa svojim sinom (29), već pet godina težim neuropsihijatrijskim bolesnikom. Pavlovićevo telo pronašla je njegova bivša supruga Snežana Gajić, kojoj je bilo sumnjivo što se on tri dana nije pojavljivao ili javljao. Nesrećni čovek, kako je utvrđeno, bio je mrtav već 24 sata, pošto je popio veću količinu lekova koje je koristio njegov sin.
- Bio je duboko razočaran u društvo, psihički je popustio i duže vreme je govorio da će dići ruku na sebe. U "Stefilu" je proveo punih 40 godina i 31 dan, ali firma je propala, tri godine nije imao ni posla ni plate, pa je odlučio da uzme radnu knjižicu, misleći da je ostvario uslov za penziju. Želeo je da tako pomogne sinu koji se leči već pet godina na neuropsihijatriji - priča njegova bivša supruga Snežana Gajić, s kojom je, mada su se razišli pre 20 godina, zbog zajedničkog sina, jedino bio u kontaktu.

Međutim, kako kaže, Pavlovića je tek kada je došao u Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja čekalo teško razočarenje jer je saznao da mu "Stefil" nije uplatio doprinose za pet godina i da to pravo ne može da ostvari.

- Penzioni fond mu je regulisao tri nedostajuće godine, ali bivša firma nije želela da uplati doprinose za preostale dve. Pokušavala sam i ja da mu pomognem da se to reguliše i ne mogu da shvatim da su se tako poneli prema njemu. Bio je najbolji majstor u firmi, to svi znaju. Uz to je i sin radio u istoj firmi devet godina, dok se nije razboleo. Zar za 49 godina, koliko su ukupno proveli u ovoj firmi, a ostao i bez posla, i bez stana, i zaostalih primanja, nije zaslužio bar bolji tretman? Mogli su odmah da mu kažu da nisu uplatili tih pet godina i da nema pravo na penziju da ne uzima knjižicu, znali su to. Ovako, izgubio je i pravo na taj neki socijalni program o kom se priča, a ni on ni sin nisu naplatili ni zaostale zarade za koje je većina radnika tužila firmu - ogorčena je Snežana.

Pavlovići su, kako kaže, živeli pošteno, ali teško, sa svega 6.000 dinara, koliko je sinovljeva penzija, što im je sve odlazilo na kiriju za stan.

- Bio je mnogo dobar i pošten čovek. Nije mogao da podnese da nekom nešto duguje, a već dva meseca nije platio stan. Nije imao odakle. Znam sigurno da je danima gladovao. To mi je najžalije. Umro je gladan i ostavljen od svih. Sigurno dva dana ništa nije jeo jer sam u frižideru pronašla samo pozeleneo hleb i sarmu koju sam mu poslala za Novu godinu. Postao je rasejan, nije znao šta će i od brige za sina, a bežao je i od gazde jer ga je bilo sramota zbog duga - priče bivša Pavlovićeva supruga. Sahranjen je u Vragošanici, a sama je snosila troškove, a da nikoga, ni iz firme, ni iz grada nije bilo da ponudi bilo kakvu pomoć. I sama u teškoj situaciji, bez posla (radila u "Krušiku"). Odrasla je u Domu za decu bez roditeljskog staranja, sa još jednom ćerkom iz drugog braka. I Snežana se našla u nevolji jer bez pomoći opštine ni sama ne zna kako da pomogne sinu, koji povremeno ispoljava i agresivno ponašanje.

- Izašao je iz bolnice na dva dana i non-stop je samo plakao. Ne znam od tuge ni sama šta ću. Kad bi bar dobio neki sobičak, kao nužni smeštaj, ali ne znam ni koga da pitam, kome da se obratim za pomoć. On je i moje dete, a stalno mi je u glavi i Dušanovo oproštajno pismo koje je ostavio. Napisao je samo: "Nemoj dozvoliti da Vesu smeste u dom" - očajna je Snežana.

Branka Osmanović (Sina)


vesti po rubrikama

^hronika

Tragična sudbina bivšeg radnika valjevskog "Stefila" Dušana Pavlovića (61)
U SAD uhapšeno najmanje 45
Hrvatski pasoši na crno 4.000 evra
Stravičan zločin uoči Badnjeg dana u Kotor Varoši kod Banjaluke
Obeležena godišnjica stradanja srpskih civila
Nastavlja se suđenje za Suvu Reku
Nastradali žureći da stignu na ponoćnu liturgiju
Poginuo državljanin Austrije