GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Promet na Beogradskoj berzi dupliran

BEOGRAD - Promet na Beogradskoj berzi u prošloj godini, koji je ostvaren kroz 138.000 transakcija, je iznosio 98,3 milijarde dinara (1,2 milijarde evra), što je duplo više nego 2005, izjavila je direktor berze Gordana Dostanić.

Ona je precizirala da su akcije u ukupnom prometu učestvovale sa 87,3 odsto, te da je njihov promet iznosio 85,8 milijardi dinara (oko milijardu evra), dvostruko više nego lane.

U toku 2006. godine na Beogradsku berzu je uključeno preko 1.100 akcionarskih društava, ali je trgovano akcijama 803 izdavaoca, navela je Dostanićeva. Prema njenim rečima, najviše se trgovalo akcijama banaka, brokersko-dilerskih društava i osiguravajućih kompanija, a među prva tri preduzeća sa najvećim obimom prometa nalaze se banke. Najveći obim trgovanja zabeležen je u trgovanju akcijama AIK banke iz Niša u ukupnom iznosu od 22,5 milijarde dinara. Komercijalna banka ostvarila je promet od 5,4 milijarde dinara, a imala je i najveći rast cene običnih akcija među bankama u kontinuiranom trgovanju - od 329 odsto.

Dostanićeva je rekla da je najveći rast cena, od 900 odsto, ostvaren u trgovanju akcijama preduzeća "Dinamotransport" iz Subotice, dok su najveći pad cena imale akcije Lili drogerije iz Beograda 98,5 odsto.
Direktorka berze je istakla da je došlo do povećanja učešća građana Srbije u kupovini akcija na berzi, a u poređenju sa periodom od pre dve godine, njihovo učešće je 3,5 puta veće.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Radnici pravosuđa ostali bez nagrada
Očekivana velika epidemija ptičjeg gripa preti i Srbiji
Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO
Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu
Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama
"Železnice Srbije" opet kupuju dizel lokomotive
Kompanija "Grand kafa" i "Štark" grade novu fabriku
Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija
Radnici i sindikat preduzeća "Svetlost" optužuju rukovodstvo za razne mahinacije
Promet na Beogradskoj berzi dupliran