GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija

Kupuju se dva aviona za 50 miliona evra

BEOGRAD - Generalni direktor "Jat ervejza" Nebojša Starčević izjavio je da ta aviokompanija planira da u 2007. godini smanji broj radnika, linija i predstavništava u inostranstvu i da osveži flotu nabavkom dva mala aviona.

On je dodao da, međutim, neće biti ekstremnog smanjenja broja zaposlenih, ali je podsetio da flotu sa 14 aviona, koliko će "Jat" koristiti ove godine, prema svetskim standardima, opslužuje 1.000 radnika, a ne 1.700 koliko trenutno ima srpski avioprevoznik.

Starčević je u intervju za Betu naveo i da je planom za ovu godinu predviđena i nabavka dva mala aviona, do 70 mesta, ukupne vrednosti od oko 50 miliona dolara.
On je izrazio očekivanja da će vlada dati saglasnost za tu nabavku koja se čeka od oktobra 2006, pošto je "Jat" obezbedio otplatu aviona kroz finansijski lizing ne tražeći od države ni kredit ni garanciju za taj posao.

"Nesporno je da je 'Jat ervejzu' neophodna obnova flote. Kompanija sa avionima koje trenutno ima može da saobraća još tri do četiri godine, a posle toga poslovanje će postati potpuno nerentabilno", ocenio je Starčević.
On je još rekao da bi do februara trebalo da bude završena izrada strateške studije o poslovanju aviokompanije do 2010. godine, koju rade njeni stručnjaci. Razvoj kompanije i ostvarenje plana, naglasio je Starčević, zavisiće i od stava države prema "Jat ervejzu", odnosno da li će se vlada odlučiti za brzu privatizaciju, strateško partnerstvo ili će zadržati u državnom vlasništvu 100 odsto kapitala.

"Privatizacija i strateško partnerstvo 'izlaz' su za 'Jat'", ocenio je generalni direktor srpske aviokompanije, dodajući da je poslovodstvo učinilo prve korake ka pronalaženju partnera ugovaranjem saradnje sa indijskom avio-kompanijom "Er Indija".

On je podsetio da su krajem decembra 2006. godine "Jat ervejz" i "Er Indija" potpisali Pismo o namerama za osnivanje zajedničke kompanije, čije će sedište biti u Beogradu.

"Planovi o strateškom partnerstvu 'Jata' i 'Er Indije' za formiranje kompanije u mešovitom vlasništvu trebalo bi da se finalizuju u narednih par meseci", kazao je Starčević, ali nije precizirao koja će aviokompanija imati većinski udeo.
On je dodao i da je u okviru saradnje sa "Er Indijom" planirano i školovanje indijskih pilota u Srbiji, komercijalna saradnja za letove u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, preko Beograda, kao i obnova "Jatove" flote. "Oformljena su dva stručna tima koja bi u roku od 30 dana trebalo da preciziraju plan te saradnje i upute ga srpskoj i indijskoj vladi na saglasnost, pošto su obe aviokompanije u državnom vlasništvu", kazao je direktor "Jat ervejza".


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Radnici pravosuđa ostali bez nagrada
Očekivana velika epidemija ptičjeg gripa preti i Srbiji
Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO
Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu
Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama
"Železnice Srbije" opet kupuju dizel lokomotive
Kompanija "Grand kafa" i "Štark" grade novu fabriku
Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija
Radnici i sindikat preduzeća "Svetlost" optužuju rukovodstvo za razne mahinacije
Promet na Beogradskoj berzi dupliran