GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama

Truju ih u školskoj laboratoriji

Praktična nastava se već godinama odvija bez adekvatne zaštitne opreme, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući sterilitet

NIŠ - Đaci Medicinske škole "Milenko Hadžić" rizikuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i sterilitet jer godinama laboratorijske vežbe izvode bez adekvatne opreme. Na ovaj problem nedavno je upozorila predsednik Školskog odbora Jasmina Radovanović. U dopisu upućenom roditeljima i nadležnim gradskim službama Radovanovićeva upozorava da škola nema digestor, aparat za prečišćavanje vazduha od opasnih materija čije je postojanje predviđeno normativima za opremanje ovakvih laboratorija.

Ovim povodom oglasila se i Prosvetna inspekcija, koja je pre nekoliko dana naložila školi da nabavi digestor, ali i nadležna služba Policijske uprave u Nišu, koja je konstatovala da škola nema protivpožarnu opremu neophodnu u situacijama kada se radi sa lako zapaljivim materijama.

OTROV U RETORTI

Najopasnija vežba koju đaci Medicinske škole izvode je proizvodnja vodonik sulfida, hemijskog jedinjenja koje je veoma otrovno i može izazvati i sterilitet. Đorđevićeva navodi da je proizvodnja ovog jedinjenja bezbedna jedino u tzv. Kipovom aparatu, koji škola nema. Ona ističe da je, ukoliko je procena profesora bila da postoji rizik po zdravlje učenika, trebalo prekinuti sa izvođenjem ove vrste laboratorijskih vežbi.

Direktor škole LJiljana Đorđević odbacuje odgovornost za nastali problem, navodeći da je učinila sve što je u njenoj nadležnosti da đaci dobiju adekvatnu laboratoriju.
- Formirala sam komisiju, čiji su članovi bili profesori hemije i trebalo je da naprave spisak opreme za školsku laboratoriju za koju smo od grada dobili tri miliona dinara. Na toj listi je u prvi mah bio naveden digestor, ali kako je njegova cena bila 400.000 dinara, od kupovine se odustalo. Ja sam od članova komisije dobila informaciju da je kupljena najsavremenija oprema i nisam imala razloga da sumnjam da nešto nedostaje jer sam po profesiji pedijatar, a ne hemičar, tako da ne znam šta je potrebno za bezbedno izvođenje vežbi iz hemije - kaže Đorđevićeva. Ona dodaje, da đaci Medicinske škole već dvadesetak godina laboratorijske vežbe izvode u ovakvim uslovima, te da ne vidi zbog čega bi sada bili ugroženiji nego što su bili ranije. Ipak, kako ističe, s obzirom na sumnju da bi đaci ipak mogli biti zdravstveno ugroženi, digestor će biti kupljen do početka drugog polugođa.

Međutim, profesori hemije LJiljana Jelenković i Svetlana Jeftić, koje su bile u komisiji za nabavku opreme, ističu da je direktorka Đorđević pustila đake u laboratoriju, bez obzira na njihovo upozorenje da deci preti trovanje.

- Nije tačno da nismo predvidele kupovinu digestora. Novac za opremanje laboratorije dobili smo još u januaru 2005. godine, a direktorka je komisiju formirala tek u oktobru. Novac je trebalo da bude potrošen do kraja te godine, a u tako kratkom periodu nismo mogli da sprovedemo postupak javnih nabavki, pa smo zbog toga ostali bez digestora. Predložili smo direktoru da od Skupštine grada zatraži dodatna sredstva za kupovinu digestora, a da se laboratorijska nastava ne drži dok se to ne učini. Međutim, Đorđevićeva je na svoju ruku pustila đake u laboratoriju jer je tada bio u toku njen reizbor, pa je želela da pokaže da u školi sve funkcioniše kako treba, navodi LJiljana Jelenković.

Ovu obrazovnu ustanovu bi uskoro trebalo da posete stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja, koje će angažovati Školska uprava, te će, ukoliko bude utvrđena opasnost po zdravlje učenika, laboratorijska nastava biti obustavljena do daljnjeg.

D. K. - M. C.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Radnici pravosuđa ostali bez nagrada
Očekivana velika epidemija ptičjeg gripa preti i Srbiji
Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO
Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu
Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama
"Železnice Srbije" opet kupuju dizel lokomotive
Kompanija "Grand kafa" i "Štark" grade novu fabriku
Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija
Radnici i sindikat preduzeća "Svetlost" optužuju rukovodstvo za razne mahinacije
Promet na Beogradskoj berzi dupliran