GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu

Policija oduzela više od 60.000 petardi

NOVI SAD - Prema podacima zdravstvenih službi, pet osoba u Novom Sadu je tokom praznika povređeno u eksplozijama petardi, a najgore je prošao jedan mladić, kojem je u novogodišnjoj noći stradalo oko. Među povređenim nema dece, što je prvi takav slučaj posle nekoliko godina, potvrđeno je iz Pedijatrijske službe "Doma zdravlja".

- Bilo je nekoliko slučajeva povreda od pirotehničkih sredstava, ali nema podataka o težim povredama. Teških povreda je, međutim, bilo ranijih godina, pa smo nekada morali povređene i da prevozimo u bolnicu, gde su zadržavani na lečenju. Naše iskustvo pokazuje da su gotovo uvek u pitanju povrede ruku, odnosno šaka i oka - kaže načelnik službe Hitne medicinske pomoći dr Đorđe Stevanović.

BEZ BURIĆA NA KLISI

Stanovnici novosadskog naselja Klisa su tokom poslednje decenije uveli običaj da uoči Božića ispaljuju burad punjena karabitom, ali je taj običaj prekinut policijskim dekretom. Novosadski SUP je lane zabranio da se u božićnom slavlju koriste i burići sa karabitom i ta zabrana, kako kažu u policiji, ostaje na snazi do daljeg.

U novosadskoj Policijskoj upravi su nam rekli da su akciju za sprečavanje nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava ponovo intenzivirali poslednjih dana jer su iskustva pokazala da se petarde i ostali "zvučno-svetlosni" efekti još više koriste oko Božića i Srpske nove godine. Policija je do sada oduzela više od 60.000 petardi, raketa i drugih pirotehničkih sredstava, koja su prodavana "na crno". Osim što je reč o nezakonitoj trgovini, prodaja nelegalne pirotehnike je i vrlo opasna, jer je mahom reč o neispitanim sredstvima, pa onda ni njihova upotreba nije bezbedna.

Treba međutim naglasiti i to da je pirotehnička sredstva moguće kupiti i legalno, u desetak prodavnica u gradu, koje su registrovane za prodaju ove vrste robe.

- Ukoliko građani žele po svaku cenu da kupe pirotehnička sredstva, onda treba da ih nabavljaju u nekoj od prodavnica koje imaju odgovarajući sertifikat. Tamo se prodaju ispitana sredstva, a tamo će dobiti i uputstvo za upotrebu, iz kojeg mogu naučiti kako da rukuju tim sredstvima - apelovao je portparol novosadske policije Stevan Krstić.

Radomir Kukobat (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Radnici pravosuđa ostali bez nagrada
Očekivana velika epidemija ptičjeg gripa preti i Srbiji
Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO
Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu
Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama
"Železnice Srbije" opet kupuju dizel lokomotive
Kompanija "Grand kafa" i "Štark" grade novu fabriku
Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija
Radnici i sindikat preduzeća "Svetlost" optužuju rukovodstvo za razne mahinacije
Promet na Beogradskoj berzi dupliran