GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO

Letačima najzad krenulo nabolje

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je juče da je sprovođenje reformskih procesa "konačno promenilo stvari nabolje u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije u 2006. godini".

Radić je rekao Tanjugu da se to, pre svega, odnosi na povećan fond letačkih časova pilota, što je omogućeno obezbeđivanjem dodatnih količina mlaznog goriva jer "avijacija pre svega mora da leti".

On je rekao i da su organizacione promene usmerene ka savremenim svetskim standardima "čija suština je intregracija letačkih i logističkih jedinica u jedinstvene formacije ranga brigada".

- Vojska i PVO trenutno su na polovini puta u sprovođenju reformskih procesa - zaživela je nova organizacijsko-formacijska struktura Komande, oformljena je 204. avijacijska baza i formiran Centar za obuku, dok je jedan broj jedinica preformiran-objasnio je on.
U 2007. godini pripadnike tog elitnog vida Vojske očekuje nastavak započetog posla, odnosno formiranje 98. avijacijske baze, 250. raketne brigade PVO... što će doprineti ne samo racionalizaciji, već i poboljšanju efikasnosti njihove upotrebe i stvaranju potrebnih uslova za razvijanje novih znanja i veština.

PRVI PILOTI ŠKOLOVANI U FRANCUSKOJ

Ideja o uvođenju Vazduhoplovstva u srpskoj vojsci prvi put se pominje u "Uredbi o formiranju cele vojske" od 2. avgusta 1893. godine, a tim dokumentom bilo je predviđeno da se u svakoj diviziji Vojske Kraljevine Srbije formira po jedna vazduhoplovna balonska četa.
Dvadesetak godina kasnije, 1912. godine, grupa oficira Kraljevine Srbije upućena je na školovanje - obuku za pilote u Francusku.
Uporedo sa školovanjem pilota, kupljeni su i avioni, a naredbom ministra vojnog vojvode Radomira Putnika, 24. decembra 1912. godine, formirana je i Vazduhoplovna komanda u Nišu.
Time se Srbija svrstala među prvih 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo da bi godinu dana kasnije, prilikom opsade Skadra, srpsko vazduhoplovstvo imalo i svoje vatreno krštenje.

Tom cilju doprineo je i krajem decembra potpisan ugovor sa Rusijom o remontu pet aviona našeg Vazduhoplovstva MIG-29 , čime će biti omogućeno da naši piloti čuvaju nebo nad Srbijom, što je i naša međunarodna obaveza.
Ugovor o remontu i modernizaciji vredan oko 25 miliona dolara u Vladi Srbije potpisali su u ime Srbije i Ruske Federacije direktori "Jugoimporta SDPR" i ruske kompanije "MIG" i to je prva značajnija investicija u vazduhoplovstvo i PVO u zadnjih dvadesetak godina.

Do oktobra 2007. godine biće remontovana, modernizovana i isporučena dva aviona, dok će preostala dva stići do kraja godine. Remont i modernizacija petog aviona "mig-29" predviđena je za 2008. godinu, takođe sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana (NIP). Sredstvima NIP-a predviđeni su i remont i modernizacija osam helikoptera i jednog transportnog aviona AN-26 V i PVO koji će služiti za vojne i civilne potrebe.
U prošloj godini, zahvaljući saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, na osnovu sporazuma SOFA, koji su potpisali u Vašingtonu predsednik Srbije Boris Tadić i američki državni sekretar Kondoliza Rajs, delegacija Vazduhoplovstva i PVO upoznala se u SAD s načinom funkcionisanja avijacije te američke države.
Četvorica pilota potom su u NATO bazi Avijano u Italiji leteli na avionima F-16, a tome je prethodila poseta pilota iz te baze aerodromu Batajnica, organizovana u cilju uspostavljanja međusobne saradnje.

Pripadnici Vazduhoplovstva i PVO obeležili su krajem decembra svoj dan, a 94 godine dugu tradiciju zaštite državnog neba dočekali su u znatno boljim okolnostima.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Radnici pravosuđa ostali bez nagrada
Očekivana velika epidemija ptičjeg gripa preti i Srbiji
Odmakao proces reforme u našem Vazduhoplovstvu i PVO
Ponovo se slavilo uz opasnu pucnjavu
Učenici Medicinske škole u Nišu stalno izloženi opasnim hemikalijama
"Železnice Srbije" opet kupuju dizel lokomotive
Kompanija "Grand kafa" i "Štark" grade novu fabriku
Nebojša Starčević: "Jat" planira u 2007. godini smanjenje broja radnika i linija
Radnici i sindikat preduzeća "Svetlost" optužuju rukovodstvo za razne mahinacije
Promet na Beogradskoj berzi dupliran