GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 08. 01. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Savetovalište u okviru Centra za prevenciju narkomanije

Postoji izlaz iz narkomanskog pakla

Zavisnici se motivišu da se vrate procesima učenja i rada i da sami kontrolišu i gospodare svojim vremenom. Novo u radu Savetovališta jeste rad stručnjaka iz nekoliko oblasti koji vode brigu o zavisnicima

U okviru Centra za prevenciju narkomanije počelo je da radi Savetovalište koje predstavlja novinu u oblasti lečenja bolesti zavisnosti. Stručnjaci iz nekoliko oblasti zaduženi su da, kroz niz aktivnosti, obezbede zavisnicima, ali i njihovim porodicama da, kroz program u kojem je obezbeđena tajnost, pomogne narkomanima da se oslobode svih oblika zavisnosti. U okviru Savetovališta rade tele-apel služba, grupe za samopomoć i porodičnu psihoterapiju, kao i resocijalizacioni program.

DOKUMENTA NISU POTREBNA

Savetovalište za prevenciju narkomanije radi pod pokroviteljstvom gradske opštine Zvezdara i nalazi se u Ustaničkoj 189. Za dolazak nisu potrebna nikakva dokumenta ni zdravstvena knjižica, uz potpuni diskreciju. Svi zainteresovani za savet ili pomoć mogu se obratiti svakog ponedeljka, srede i petka od 17 do 20 časova, ili na broj telefona 3475 - 657.

Porodični terapeut Nenad Stevanović, jedan od zaposlenih u centru, kaže da se za sve zavisnike i njihove porodice koji se obrate za pomoć pravi strogo individualan program.

- Novo u tretmanu bolesti zavisnosti koju u savetovalištu sprovode stručnjaci iz više oblasti jeste ta što se vodi briga o zavisnicima koji su prošli intenzivni tretman. Motivišu se da se vrate procesima učenja i rada i da sami kontrolišu i gospodare svojim vremenom - objasnio je Stevanović.

Ivan, jedan od korisnika Savetovališta, sa četrnaest godina prvi put probao drogu. U početku je supstance koristio nekoliko puta mesečno, međutim, posle trinaest godina drogiranja, stigao je na nekoliko grama dnevno.

- Pokušavao sam više puta da se izvučem iz problema. Išao sam s roditeljima u Drajzerovu, na grupne i individualne terapije, ali - ništa mi od toga nije pomoglo. Prebrodim fizičku krizu, apstiniram nekoliko dana i sve se završavalo na tome. Pošto nisam imao izgrađen stav, uvek sam se vraćao na staro. Mislio sam da mi nema spasa - kazao je Ivan. On nam je ispričao da ga je otac pre nekoliko meseci odveo u Savetovalište Centra za prevenciju narkomanije, gde je primljen u grupu za samopomoć.

- U početku sam nesvesno bio u velikom otporu. Posle nekoliko dana, osetivši iskrenu želju ljudi iz Savetovališta da mi pomognu, počeo sam da menjam svoje poglede na dotadašnji život. Sada više od dva meseca ne koristim nikakve supstance i konstantno radim na jačanju svog stava i želje da tako i ostane - napominje Ivan i dodaje da ga terapeuti i volonteri uče kako da kontroliše svoju bolest.

S. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Rekreativno-praznično druženje za decu i roditelje na "beogradskom moru"
Prijem za decu u Belom dvoru
Osmišljeni zabavni, sportski i umetnički programi za decu
Savetovalište u okviru Centra za prevenciju narkomanije
Rekordna proizvodnja lignita u Kolubari
"Kuća velikog srca" za decu
   


     


FastCounter by LinkExchange