GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Žitelji Rumenke najavili krivičnu prijavu protiv "Puta"

Asfaltna baza nas truje godinama

Meštani traže da se odmah zaustavi rad stare baze, a da se nova, tek sagrađena, izmesti iz njihovog naselja

Stanovnici Rumenke najavljuju da će podneti krivičnu prijavu protiv gradskog preduzeća "Put", koje ih, kako kažu, svesno truje već godinama. Meštani od "Puta" traže da odmah zaustavi rad stare asfaltne baze u ovom mestu, a da se nova, tek sagrađena, izmesti iz njihovog naselja.

- Odluka o pokretanju sudskog postupka protiv odgovornih, doneta je na zboru građana, kojem su prisustvovali i predstavnici "Puta". Ta baza postoji već 30 godina i u međuvremenu su pisane i peticije za njeno izmeštanje, ali uzalud. Poslednjih meseci je čak došlo do povećanog zagađenja koje emituje ta baza, što priznaju i u "Putu", pa je i ekološka inspekcija dala nalog da se rad baze zaustavi dok se ne reši taj problem, ali se opet ništa nije preduzelo. U međuvremenu je proradila i nova asfaltna baza, koja je pokrenuta bez saglasnosti gradske Uprave za zaštitu životne sredine. Zato ćemo sada podneti krivične prijave protiv onih koji nas truju - objasnio je predsednik Saveta Mesne zajednice Rumenka Branislav Popović.

SVE JE PO ZAKONU, PRIJAVE NEOSNOVANE

- Odluka pokrajinske ekološke inspekcije o zaustavljanju rada stare asfaltne baze nije izvršna, jer smo se mi na nju žalili drugostepenom organu i sada čekamo odgovor. Što se tiče nove asfaltne baze, ona je u probnom radu i mi po zakonu imamo pravo na to punih šest meseci, s obavezom da u tom roku njen rad uskladimo sa ekološkim standardima. Ona radi u Rumenci, jer je tako predviđeno regulacionim planom, tako da su i zahtevi za izmeštanjem i navodne prijave potpuno neosnovani - rekao je Vidačić.

Predstavnici preduzeća "Put" na zboru građana su potvrdili da stara asfaltna baza zbog dotrajalih filtera emituje povećano zagađenje, ali su najavili da će remont ovih postrojenja početi 23. decembra i da će tada problem emisije štetnih materija biti rešen. Inženjer iz ovog preduzeća Radomir Ćirilović, objasnio je prisutnima da pogoni za proizvodnju asfalta nisu mogli biti zaustavljeni zbog obaveza koje je ovo preduzeće preuzelo u obnovi saobraćajnica.

- Građevinska sezona se odužila zbog lepog vremena i mi smo morali da radimo, ali se remont priprema i u novu građevinsku sezonu nećemo ući sa ovim filterima. Svesni smo da problem postoji, ali se on ne može rešiti preko noći. Zbog toga smo uostalom i započeli gradnju nove baze i za to uzeli kredit od dva miliona evra, jer nam nisu dali pare iz budžeta - rekao je Ćirilović.

Nalog za zaustavljanje rada stare asfaltne baze dok se ne postave prečistači izdala je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. Iz pokrajinskih inspekcijskih službi je sada najavljeno da će protiv odgovornih u "Putu" biti podnete prekršajne prijave zbog toga što nalog nisu ispoštovali, ali direktor ovog preduzeća Dušan Vidačić negira osnovanost obe najavljene prijave.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

U Novom Sadu u subotu održan treći "Bebi šou" - izbor za naj bebu
Vaspitačice snimile CD sa dečjim pesmama
Osnovci iz Vrbasa organizovali humanitarnu akciju
Žitelji Rumenke najavili krivičnu prijavu protiv "Puta"
 


     


FastCounter by LinkExchange