GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Osnovci iz Vrbasa organizovali humanitarnu akciju

Prodali svoje slike za vršnjake sa Kosmeta

Učenici OŠ "Petar Petrović NJegoš" napravili 21 umetničko delo i prodali na izložbi po ceni od 3.000 i 5.000 dinara. Sav prihod namenjen deci iz južne srpske pokrajine

VRBAS - Učenici Osnovne škole "Petar Petrović NJegoš" iz Vrbasa organizovali su prodajnu izložbu svojih slika, a sav prihod namenili su deci sa Kosova. Likovna kolonija pod nazivom "Trag srca", na kojoj je bila izložena 21 slika, je humanitarna akcija koju su osmislili sami učenici. U okviru škole funkcioniše učenički parlament, a njegovi članovi su jednoglasno odlučili da organizuju humanitarnu akciju i tako pomognu vršnjacima sa Kosova.

- Ideju smo izložili direktorici škole i nastavnicima. Sumnjičavo su prihvatili ideju i rekli nam da to zahteva mnogo truda i vremena. Možda mi delujemo kao nedovoljno ozbiljni i nezreli, ali kada smo ideju realizovali svi su bili oduševljeni - kaže Aneta Goranović, učenica osmog razreda i predsednica učeničkog parlamenta.

SLIKE PLANULE

Kolonija pod nazivom "Trag srca", zvanično je otvorena proteklog vikenda u holu OŠ "Petar Petrović NJegoš", a tokom jednog dana gotovo sve slike su prodate. Zadovoljni posle uspešno organizovane izložbe, učenici su najavili da će ubrzo organizovati slične humanitarne akcije i da će to postati tradicija ove škole.

- Sve smo sami radili. Imali smo podršku nekoliko nastavnika, koji su svake subote dolazili dajući nam savete i podršku. Novac za materijal smo prikupili od nekoliko sponzora, a pomogla nam je opština i škola. Od ukupno 21 izložene slike tri su rađena akvarel tehnikom, a ostale su ulje na platnu. Odlučili smo da cena akvarela bude 3.000 dinara, a ulje na platnu 5.000 i nadam se da će sve slike biti prodate - kaže Aneta. Iako su učenici slikali prvi put ulje na platnu, nastavnici koji su im pružali podršku tvrde da su se odlično snašli.

- To je za njih bilo nešto sasvim novo. U početku je bilo suza jer su slike poprimile oblik koji neki od njih nisu želeli. Ipak, radeći strpljivo, ovi talentovani učenici napravili su divne slike. Izuzetno su talentovani, tako da slike nisu mogle biti loše. Deca su iskrena i čista, tako se i izražavaju. Sama ideja da na ovaj način pomognu svojim vršnjacima kojima je pomoć potrebna, govori mnogo o njihovoj zrelosti - kaže nastavnica likovnog Tamara Baranovski, naglašavajući da joj je bilo izuzetno zadovoljstvo da radi sa ovim učenicima. Dvadesetak talentovanih učenika skoro dva meseca svake subote izdvajali su svoje slobodno vreme i vredno radili kako bi što bolje završili svoja umetnička dela.

- Volim da crtam, ali posebno me je motivisala ova akcija jer znam da ću, ukoliko moja slika bude prodata, pomoći nekoj devojčici ili dečaku kome je pomoć neophodna. Trudila sam se da slika bude što lepša kako bi je neko kupio - kaže Maša, čija je slika prodata za 5.000 dinara.

- Svi smo oduševljeno radili svake subote. Trudili smo se, mada nije bilo lako. Drago mi je što će novac dobiti deca koja možda ne žive sretno kao i mi. Posebno mi je drago što sam videla oduševljena lica nastavnika i roditelja koji su došli na našu izložbu - zadovoljno kaže Dunja.

S. Vučanović


vesti po rubrikama

^Vojvodina

U Novom Sadu u subotu održan treći "Bebi šou" - izbor za naj bebu
Vaspitačice snimile CD sa dečjim pesmama
Osnovci iz Vrbasa organizovali humanitarnu akciju
Žitelji Rumenke najavili krivičnu prijavu protiv "Puta"
 


     


FastCounter by LinkExchange