GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Priča o napadu i odbrani

Teško da se predsednici Hrvatske i Hrvatskog sabora gospoda Stjepan Mesić i Vladimir Šeks mogu ugurati u onu srpsko-hrvatsku narodnu: Ko peva, zlo ne misli. Hrvatski internet portali najavljuju novi snimak na kom se vide, i čuju, Mesić i Šeks dok pevaju ustašku pesmu Jure i Boban. Novine kažu da su ti snimci bili ponuđeni hrvatskim medijima pre nego što je 2000. godine Mesić prvi put izabran za predsednika Hrvatske. Niko ih tada nije objavio. To je sa stanovišta hrvatske državne politike bilo inteligentno. Ne bi bilo zgodno da da optuženi Slobodan Milošević posle svedočenja gospodina Mesića o ličnoj i srbijanskoj krivici gospodina Miloševića za raspad Brozove Jugoslavije, u unakrsnom ispitivanju, pusti snimak na kom gospodin Mesić, između ostalog, peva: Drinu treba pregaziti i Srbiju zapaliti... Ta se pesmica teško može uklopiti u teoriju o domovinskom ratu koji je Hrvatskoj doneo drugu, ovoga puta ozbiljnu nezavisnost. U Hagu nije vredelo što se gospodin Milošević potrudio da prikaže snimak iz Hrvatskog Sabora na kom je gospodin Mesić, poslednji predsednik Jugoslavije u kojoj je gostovala i Hrvatska, rekao da je njegov zadatak ispunjen i da Jugoslavije više nema. Ne znam da li će što vredeti kad gospodin Voja Šešelj, koji će se sigurno dokopati snimka na kom gospodin Mesić peva o Drini koju treba pregaziti, u odbrani prikaže taj snimak. Haški tribunal bi mogao zaključiti da je Vojina pesma "Spremte se, spremte četnici..." agresorska, a Mesićeva Drinu treba pregaziti... odbrambena pesma u proslavljenom domovinskom ratu. Na srpsko-hrvatskoj haškoj utakmici svaki gol koji Srbi postignu proglašen je ofsajdom, a svaki hrvatski gol iz ofsajda regularnim pogotkom. Takve su im linijske, i ne samo linijske sudije. Negde je odlučeno da Srbija bude agresor i kad je u odbrani, a Hrvatska u odbrambenom ratu i kad je u napadu.

Evo prilike da se gospođa N. K. posebno istakne. Mogla bi uputiti Haškom tribunalu snimak pevačkog debija gospodina Mesića u domovinskom ratu, i istog dana vratiti gospodinu Mesiću orden na koji je toliko ponosna. Ne kažem da će to ona učiniti. Primivši orden ona je potpisala svoje vjeruju: Gospodin Mesić je nevin onoliko koliko je gospodin Milošević kriv. Budući da je gospodin Milošević mnogo kriv, gospodin Mesić je mnogo nevin. Ko misli drugačije, valja ga lustrirati.

Spoljni poslovi Srbije i vanjski poslovi Hrvatske beleže pomirenje Bate Živojinovića i Borisa Dvornika kao poseban uspeh dve diplomatije, to je dobar početak. Ne kažem da nije. Bata i Boris ne lažu jedan drugog. Inače, skrivajući krivicu, ljudi lažu na javi, pa čak i u snu. Pričao mi je prijatelj koga poznajem koliko i sebe da mu u san često dolazi upokojena supruga. Za života joj je zamašno skrivio. U snu je rešio da joj prizna sve. Kad je ona i u snu prešla u napad, on se, kao i na javi, bacio na odbranu. Lagao je vešto kao nikad. Probudio se očajan. Zar moram da je lažem i u snu, pitao me je.

Gospodin Mesić je dosledan političar. On zna da je Hrvatska potrošila njegove snove i spreman je da ode u mirovinu kao čovek koji je ispunio svoj zadatak, bio je poslednji predsednik mrtve Jugoslavije. Briga njega šta je s kim, gde i kada pevao. Ništa više ne može pogoditi gospodu Mesića i Šeksa. Obojica su svoje snove pretvorili u javu. Nisu lustrirani, imaju čak i neki orden više, jedan je orden, eto, nepovratno stigao u ravnodušnu Srbiju.
Orden je orden, čak i kad ne blista kao pomirenje Bate i Borisa.


vesti po rubrikama

^tema

Privodi se kraju objedinjavanje četiri islamske zajednice u Srbiji
Krvna osveta u Crnoj Gori kao krvavi "preki sud časti"
SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange