GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Krvna osveta u Crnoj Gori kao krvavi "preki sud časti"

Preci ubijaju, a potomci stradaju

Sociolozi i psiholozi još nisu uspeli da definišu suštinu ovog viševekovnog fenomena koji svake godine odnosi nove nevine žrtve

- Vi ste sud pa sudite, a ja ću mu presuditi. Ne želim da dam nikakvu izjavu i ne želim ništa da kažem. Četiri brata sam izgubio, petog mi je ovaj ovde ubio - rekao je na nedavnom suđenju u Višem sudu u Podgorici Vladimir Vuković, brat pokojnog Predraga Vukovića.

Za ubistvo Vukovića, pred Krivičnim većem sudije Slavke Vukčević, nastavljeno je suđenje Cetinjaninu Aleksandru Kaluđeroviću (29). Pretnja osvetom i izrečene reči u sudnici uznemirile su sve prisutne. Prema optužnici zamenika višeg državnog tužioca LJiljane Klikovac, Kaluđerović je 10. marta 2004. godine u 16.30 u kafe baru "Antib" u Cetinju, posle svađe, ubio Predraga Vukovića. Kaluđerović je u Vukovića iz pištolja nepoznate marke kalibra deset milimetara ispalio pet hitaca. Od zadobijenih povreda Vuković je umro istog dana oko 23 sata u bolnici "Danilo Prvi".

Ovaj nemio slučaj ponovo je aktuelizovao krvnu osvetu u Crnoj Gori.
Sociolozi i psiholozi u Crnoj Gori još nisu uspeli da definišu suštinu viševekovnog fenomena - krvne osvete, koja još nije iskorenjena i svake godine odnosi nevine žrtve koje svojom glavom plaćaju ranija nezaboravljena zverstva članova svoje familije.

Rifat Hodžić (48) iz Ostrosa kod Ulcinja, poslednja je u nizu žrtava krvne osvete, koja je u pojedinim delovima Crne Gore opstala uprkos civilizaciji i velikog truda uloženog u zatiranje i potiskivanje iz psihe pojedinca ovog fenomena, koji je čak u susednoj Albaniji na pragu iskorenjivanja.

Hodžićeve ubice Pjerim Đoka (37) iz sela Pentar u Albaniji i Ardijan Šera (25), državljanin SAD poreklom iz mesta Kruje, kod Skadra, pred istražnim sudijom nisu želeli da pričaju o motivu ubistva. Ali, nema sumnje da je Hodžić, koji je pre četiri godine izašao sa robije, glavom platio što je 1979. godine u komšijskom obračunu, u kojem je i sam bio ranjen, ubio vršnjaka Rafeta Ramuševića. Krvavi preki sud odneo je u poslednjih dvadeset godina više od petnaest nevinih žrtava u Crnoj Gori. Na preki krvavi sud odlučivali su se sinovi, očevi i dede. Krv je prolivena, slučajno ili namerno, ali ne zaboravlja se u Ulcinju, Podgorici, na Cetinju....

MIRI ZAVAĐENE

Rešavanje svađe razumom i pružanje ruke pomirenja životni je moto Alije Matovića, predsednika nevladine organizacije "Društvo prijatelja i poštovalaca Rožaja", u okviru kojeg deluje Mirovno veće koje je do sada u 293 slučaja izmirilo zavađene stranke. Mirovno veće okuplja 30 najuglednijih Rožajaca, a Alija važi za prvog mirovljaka ovog grada već pola veka.
On je znao skoro tri stotine puta da pomiri one koji su godinama zavađeni i posvađani. Najteže mu je bilo da miri rođake i braću zavađene zbog verbalnih delikata i krvne osvete.
- Učimo ljude da praštaju, da pruže jedni drugima ruku u najvećem bolu i u tragediji - izjavio je Alija.

OSVETIO SE, PA PRESUDIO SEBI

Cetinje je prošle godine bile šokirano postupkom svog sugrađanina Đura Kaluđerovića (65). On je ubio sugrađanina Rajka Markovića (36) i tako osvetio sina Žarka kojeg je 14 godina ranije u vatrenom obračunu ubio Marković. Kaluđerović je stotinak metara od mesta ubistva Markovića iz istog oružja pucao sebi u glavu i ubio se, ne čekajući da dođe do sudskog raspleta.

Pr šest godina u selu Kodre kod Ulcinja Enver Zečević (29) sa više hitaca je ubio Sulejmana Dabecu (53) da bi osvetio oca Jusufa. NJega je 27 godina ranije ubio Sulejmanov otac Adem Dabeca. Pre četiri godine krvna osveta se ponovila, a zapisi u medijima su svedok tragičnih događaja među porodicama koje nisu u stanju da prevaziđu bol za svojim najmilijima.

U kanjonu Cijevne kod Tuzi ubijen je Maraš LJuljđuraj (65). NJega su za 11.000 dolara ubili Albanci Paulin Bujaj (23) i Gzim Naćaj (27). Ubistvo je platio Đon Berišaj iz Amerike da bi se posle 26 godina osvetio LJuljđuraju koji mu je ubio oca i brata.

Na krvavu nadnicu se 2002. godine odlučio i Rahim Seferović (20) iz Rožaja. On je ubio Sabra Nurkovića, službenika rožajske policije, kako bi osvetio brata, kojeg su naočigled tada desetogodišnjeg Rahima ubili Nurković i njegovi rođaci.

Psiholozi i stučnjaci smatraju da su od vajkada kult krvne osvete gajile i prenosile žene. Dok su muškarci ratovali, žene su bile oslonac kuće, vaspitavale decu i u njih, od malih nogu, usađivale kult krvne osvete. Kasnije su majke, ponesene majčinskim nagonima, prve krenule u opraštanje krvne osvete. I žene počinju da kume i mole muškarce da oproste krvnu osvetu. U majkama proradi majčinski i ljudski nagon za održavanjem vrste jer uzalud rađaju sinove ako su im stalno na puščanoj vatri.

D. Stodić


vesti po rubrikama

^tema

Privodi se kraju objedinjavanje četiri islamske zajednice u Srbiji
Krvna osveta u Crnoj Gori kao krvavi "preki sud časti"
SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange