GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U zimskim mesecima česti zapaljenski procesi sluznice nosa

Sinusi nisu nimalo naivni

Komplikacije ovog oboljenja su širenje infekcije na okolna tkiva i organe. Proces se može širiti ka oku, zahvatiti kosti lica i lobanje, srednje uvo, gornje i donje disajne puteve, kao i moždane opne i tkivo

Akutni sinuzitisi predstavljaju zapaljenski proces sluznice sinusa, česta su u zimskim mesecima i potencijalno ozbiljno oboljenje. Mogu biti izazvani virusima, bakterijama, alergijskim reakcijama i nekom povredom. U najvećem broju slučajeva najčešće je to bakterijska infekcija koja se širi iz nosa ili iz korena zuba. Postoje određeni faktori koji pogoduju nastanku ovog oboljenja, kao što su kriva nosna pregrada, strana tela u nosu, otok sluznice nosa, polipi i tumori nosa i sinusa, nepovoljni faktori makro i mikro sredine (veoma suv, hladan ili pregrejan vazduh, aerozagađenja), kao i faktori koji slabe imunitet (loša i nedovoljna ishrana, premor, iscrpljenost, imunološka oboljenja).

- U kliničkoj slici kod odraslih javljaju se osećaj pritiska i bola u predelu zahvaćenog sinusa, zapušen nos i izbacivanje sekreta različite boje. Usled slivanja sekreta niz ždrelo, javljaju se peckanje, otežano gutanje i uporni kašalj. Može doći i do otoka lica, glavobolje, kao i blago povećanje telesne temperature - kaže dr Petar Vasiljević, specijalista ORL Doma zdravlja Palilula.

Klinička slika kod dece
Klinička slika kod dece se ispoljava u dve karakteristične forme i to atipični (najčešći) i tipični (ređi).
Kod atipične forme deca otežano dišu na nos, dišu na usta, javlja se curenje iz nosa, kašalj, bezbolni jutarnji otoci oko očiju koji se gubi u toku dana i deca su dobrog opšteg stanja. Lekar treba da obrati pažnju na trajanje simptoma posle akutne upale nosa.

Kod tipične forme simptomi traju duže od deset dana, a tada pažnju lekara pobuđuje pogoršanje simptoma.

- Dolazi do jako otežanog disanja na nos, kod novorođenčadi može doći do gušenja, a ugrožena je ishrana, zatim gnojne sekrecije iz nosa, zapaljenje ždrela, bronhitis, digestivnih smetnji i dijareja. Dolazi do otoka mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa, glavobolje i dete je teškog opšteg stanja, sa temperaturom često preko 39 stepeni Celzijusa - dodaje dr Vasiljević.

Komplikacije bolesti
Komplikacije ovog oboljenja su stanja u kojima se infekcija širi na okolna tkiva i organe. Proces se može širiti ka oku, može zahvatiti kosti lica i lobanje, srednje uvo, gornje i donje disajne puteve, kao i moždane opne i moždano tkivo.

Za uspostavljanje dijagnoze ove bolesti često je, osim pregleda ORL specijaliste, potreban i pregled lekara drugih specijalnosti, kao i dodatna ispitivanja.

Lečenje
Lečenje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno obuhvata primenu antibiotika, kapi za nos, antipiretika, često izduvavanje nosa ili aspiraciju sekreta iz nosa kod dece, antialergijskih lekova, kao i mere za prevenciju sinuzitisa, koji se odnose na poboljšanje uslova životne i radne sredine(dobra osunčanost i provetrenost prostorija), jačanje imuniteta izbegavanjem alkohola i pušenja, zdravom ishranom sa dosta vitamina, lečenjem bolesnih zuba, krajnika i izbegavanje industrijskih gasova i prašine.

Hirurško lečenje se primenjuje kod neuspeha adekvatne konzervativne terapije kod pretećih ili već nastalih komplikacija.

S. T.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

U zimskim mesecima česti zapaljenski procesi sluznice nosa
Mikroorganizmima protiv bolova u stomaku