GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U gastarbajtere krenuli i poljski psi i mačke

Veliku Britaniju i Irsku počeli su da pohode i četvoronožni gastarbajteri, psi i mačke od kojih Poljaci ne žele da se rastaju čak ni kada krenu na Zapad trbuhom za kruhom, prenosi Beta.

Dok 2004. godine u Irsku nije stigao nijedan četvoronožni emigrant iz Poljske, a u Veliku Britaniju svega šest mačaka i četiri psa, ove godine iz Poljske se uselio čak 721 pas i 146 mačaka, nabraja varšavska Gazeta viborča.
Da na privremeni rad povedu i svog ljubimca Poljake ne obeshrabruju ni troškovi od 250 do više od 1.000 evra, zavisno od vrste i veličine životinje, ni komplikovana procedura. Pas ili mačka koji se namere u Britaniju ili Irsku moraju da imaju životinjski evropasoš, budu označeni potkožnim čipom i podnesu potvrdu da nemaju parazite i da je vakcina protiv besnila bila delotvorna. Problem je i transport, zato što put trajektom podrazumeva da pas ili mačka provedu odvojeni od vlasnika duge sate u zaključanom prostoru gde su automobili.

Fenomen poljskih četvoronožnih gastarbajtera iskoristio je u Londonu Poljak Marćin Hajna, čija agencija je do prošle godine prevozila samo pakete, a sada se specijalizovala i za prevoz kućnih ljubimaca. - Prvo stiže muž. Za oko pola godine organizujemo prevoz žene i dece, a za njima stiže pas. Tek na kraju nameštaj - kaže Hejma i dodaje da posao ide sjajno jer prevoz pasa iz Poljske do Londona organizuje bar jednom nedeljno. Prema zvaničnim statistikama britanskih vlasti, Poljaci čine 63 odsto od 510.000 gastarbajtera koji su legalno potražili posao na ostrvima od proširenja Evropske unije, maja 2004.


vesti po rubrikama

^svet

Istražitelji ispituju motocikliste iz oblasti "crvenih fenjera"
Bler obećao pomoć Iraku
Napadači pucali na kuću palestinskog lidera i napali logor snaga bezbednosti
Litvinenko ubijen zbog biznisa?
U gastarbajtere krenuli i poljski psi i mačke
 


     


FastCounter by LinkExchange