GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Litvinenko ubijen zbog biznisa?

Bivši ruski tajni agent Aleksandar Litvinenko ubijen je zbog dosijea o neimenovanom moćnom Rusu koji je sakupio za britansku kompaniju, rekao je Bi-Bi-Siju takođe ruski eksšpijun Juri Švets koji živi u SAD, prenosi Rojters.

Litvinenko je preminuo 23. novembra u Londonu od trovanja radioaktivnim polonijumom 210, a na samrti je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovu likvidaciju, što su Putin i Kremlj demantovali.

Švets tvrdi da je jedna britanska kompanija, čije ime nije naveo, angažovala Litvinenka da im prikupi informacije o pet potencijalnih ruskih klijenata, kako bi na osnovu njih odlučili da li da se upuštaju u posao. Švets je dao Litvinenku informacije o jednom od tih Rusa u septembru.

Bi-Bi-Si, koji se domogao delova dosijea koji je Litvinenko napravio, a koji poseduju i britanski istražitelji, saopštio je da su u njemu detalji koji diskredituju "veoma visokog pripadnika Putinove administracije".
Švets kaže da je britanska kompanija na osnovu Litvinenkovog
izveštaja odlučila da ne sklapa posao, zbog čega je neimenovani Rus ostao bez biznisa vrednog "više desetina miliona dolara".

- Litvinenko je sastavio dosije 20. septembra. U naredne dve sedmice prosledio ga je Andreju Lugovoju. Verujem da je to uzrok likvidacije - kaže Švets i dodaje da Lugovoj još uvek radi za rusku tajnu službu FSB i da je dao Litvinenkov izveštaj, ili barem jedan njegov deo, tom visokom ruskom zvaničniku.

- Litvinenko mi je rekao da se sastao s Lugovojem i drugim Rusima i da su ga poslužili čajem koji nisu napravili pred njim - navodi Švets.

Litvinenko nije javno optužio Lugovoja da ga je otrovao, ali Švets kaže da je moguće da se to desilo.


vesti po rubrikama

^svet

Istražitelji ispituju motocikliste iz oblasti "crvenih fenjera"
Bler obećao pomoć Iraku
Napadači pucali na kuću palestinskog lidera i napali logor snaga bezbednosti
Litvinenko ubijen zbog biznisa?
U gastarbajtere krenuli i poljski psi i mačke
 


     


FastCounter by LinkExchange