GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Završen izlov tolstolobika iz Grloškog jezera kod Zaječara

Na srpskim trpezama 20 tona ribe

ZAJEČAR - Na Grliškom jezeru kod Zaječara, koje se koristi kao akumulacija za snabdevanje grada pijaćom vodom, završen je sanitarni izlov velikih primeraka tolstolobika. Izlov, koji je naložilo resorno ministarstvo, obavila je Zajednica sportskih ribolovaca "Timočka Krajina" uz pomoć alasa iz Novog Sada, koje je predvodio profesor Petar Lupu, član Instituta za naučna istraživanja, Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za biologiju u Novom Sadu. U mrežama alasa završilo je oko 20 tona ribe iz ovog jezera, koja će biti prodata širom Srbije.

- Ovi tolstolobici su obavili svoj biološki zadatak čišćenja jezera i sada kada su postali preveliki bili bi štetni. Tako krupni komadi bi mogli da uginu i razlože se u vodi koja se koristi za piće. Prošle i ove godine iz jezera su izlovljene 43 tone ribe, što je veoma povoljno, jer 2002. godine jezero poribljeno sa 900 kilograma tolstolobika - pojasnio je izlov profesor Lupu.
Na optužbe nekih ribara da su novosadski alasi došli ovde kako bi zaradili velike pare profesor Lupu je rekao da oni samo uzimaju svoj deo, a ostalu ribu prodaje Zajednica za upravljanjem ribarstva sa ovog područja.

- U ovom izlovu nas šestorica jedva smo zaradili jednu bolju dnevnicu, jer smo pretrpeli štetu od 2000 evra zbog cepanja mreža o panjeve, ali namernog sečenja od strane ribokradica. U vodu smo vratili oko dve tone somova, koji su upali u mreže, i oko pola tone kapitalnog šarana - kaže profesor Lupu.

S. Marković (Sina)


vesti po rubrikama

^Srbija

Proteklog vikenda otvorena dva nova objekta u Nacionalnom parku "Tara"
Humanitarni koncert u Kraljevačkom pozorištu
Koaliciju SPS-SRS-PSS ne zanima odluka Ministarstva
U Novom Sadu u subotu održan treći "Bebi šou" - izbor za naj bebu
Završen izlov tolstolobika iz Grloškog jezera kod Zaječara
Nedaleko od jagodinske Hale sportova
   
 


     


FastCounter by LinkExchange