GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Proteklog vikenda otvorena dva nova objekta u Nacionalnom parku "Tara"

Informativni centri za radoznale turiste

Ulaganjem pet miliona dinara za dva meseca radnici "Građevinara" iz Uba napravili su reprezentativan objekat, čija je namena višestruka

BAJINA BAŠTA - Minulog vikenda u Nacionalnom parku "Tara", na istoimenoj planini, prigodnom svečanošću obeležen je početak rada Informativnog centra na Mitrovcu i Informativno-edukativnog centra u Račanskoj Šljivovici.

Direktor NP "Tara" Dušan Milovanović presekao je vrpce.

- Informativni centar na Mitrovcu je najvredniji objekat koga smo sagradili u poslednjih nekoliko godina. U njega je uloženo osam miliona dinara. On će turistima i drugim zainteresovanima moći da pruži brojne podatke o ovom nacionalnom parku, omogućiće im da kupe knjige, mape, razglednice i suvenire i da za organizovane grupe prikaže se film o Tari u sali koja može da primi 50 posetilaca. Na površini od 240 metara korisnog prostora našlo se mesta za postavku izložbe prirodnih vrednosti biljnog i životinjskog sveta, kao i izložbe kulturnog nasleđa. U posebnoj prostoriji smeštena je etnološka izložba sa obiljem predmeta, stvari i nošnji naroda ovog kraja iz prve polovine prošlog veka. Tu je i prostorija za boravak rendžera koji će biti pri ruci turistima koji žele da obiđu prirodne rezervate i vidikovce u Nacionalnom parku - rekao je Dušan Milovanović.
Informativno-edukativni centar u Račanskoj Šljivovici nastao je rekonstrukcijom napuštene lugarnice, koja je bila u vrlo lošem stanju. Ulaganjem pet miliona dinara za dva meseca radnici "Građevinara" iz Uba napravili su reprezentativan objekat, čija je namena višestruka. U njoj će se održavati letnji i zimski kampovi za mlade rendžere, gde će učenici osnovnih škola iz Srbije u desetak smena od po sedam dana imati priliku da prošire znanje iz ekologije, geografije, biologije, zaštite životne sredine i da mnogo više saznaju o ovom, ali i drugim nacionalnim parkovima u Srbiji. Planira se da svaki sto u učionici ima i kompjuter. Svi polaznici "Škole mladih rendžera" naučiće da jašu na nedavno nabavljenim konjima. U jednoj smeni ima mesta za 12 učenika i nekoliko starijih rendžera koji će brinuti o njima. Svojevrsna škola počela je da radi prošlog leta i u nekoliko smena okupila je 65 đaka koju su, po polaganju završnog ispita, dobili diplomu mladog rendžera. Ovaj objekat biće mesto gde će moći da se besplatno smeste na dva-tri dana novinari koji dođu da pišu o NP "Tara". Ovu priliku prvi će iskoristiti dvadesetak novinara iz beogradskih medija pozvanih da prate otvaranja centara na Mitrovcu i u Račanskoj Šljivovici. Centar će u slobodnim terminima primati manje grupe turista, čije su namere da tu provedu nekoliko dana.

U kraćem programu u sali Informativnog centra na Mitrovcu nastupila je izvorna pevačka grupa "Sokolice" iz Bajine Bašte i mlada violinistkinja Sonja Berić iz Beograda. Potom je prikazan film o Nacionalnom parku "Tara" Radio-televizija Srbije.

Tekst i foto Milan B. Andrić (Sina)


vesti po rubrikama

^Srbija

Proteklog vikenda otvorena dva nova objekta u Nacionalnom parku "Tara"
Humanitarni koncert u Kraljevačkom pozorištu
Koaliciju SPS-SRS-PSS ne zanima odluka Ministarstva
U Novom Sadu u subotu održan treći "Bebi šou" - izbor za naj bebu
Završen izlov tolstolobika iz Grloškog jezera kod Zaječara
Nedaleko od jagodinske Hale sportova
   
 


     


FastCounter by LinkExchange