GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Poslednja šansa za članstvo u EU?

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Vuk Jeremić rekao je u intervju Fonetu da je Srbija, posle samita šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije, dobila još jednu veliku šansu da nastavi put ka članstvu u EU, ali je upozorio da je ona možda i poslednja.

- Mislim da treba da budemo svesni da smo dobili još jednu veliku šansu. Zaključci EU sa samita predsednika država i vlada bili su veoma eksplicitni u pozitivnom smislu, što se tiče Srbije, ocenio je Jeremić.

- Rečeno je jasno da Srbija ostaje dobrodošla u članstvo EU.
To je velika, ali lako može da se desi da je i poslednja šansa, ocenio je Jeremić, "imajući u vidu razvoj generalne diskusije o politici proširenja koja počinje da posrće".

On je upozorio da Srbija nema vremena i objasnio da postoji opasnost da EU, ako zemlja ne odmakne sa reformama i ne dobije kandidaturu za članstvo u 2007. godini, promeni strategiju proširenja i "zatvori vrata".
Jeremić je podsetio i na poruku Finske, kao predsedavajuće Unijom, da Srbija, ako posle 21. januara bude imala demokratsku, stabilnu vladu, posvećenu evropskim integracijama i otkloni prepreku saradnje sa Tribunalom u Hagu, ima izuzetnu šansu da jako ubrza proces svoje integracije.

- Ja sam vrlo optimističan da će Srbija posle 21. januara imati demokratsku stabilnu vladu, čvrsto opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, koja ima, kao svoj glavni prioritet, punu saradnju sa Haškim tribunalom, istakao je on.

Ocenjujući članstvo Srbije u programu NATO Partnerstvo za mir kao istorijski korak, on je podsetio da ni jedna država istočne Evrope nije postala članica EU bez završetka evroatlantskih integracija.

Jeremić je dodao da članstvo u PZM ne mora da znači i punopravno članstvo u NATO, posebno što je to pitanje izuzetno osetljivo posle intervencije 1999. godine.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić i Čeku bili prisiljeni na dijalog, ali bez rezultata
Polt: Ekonomija važnija od Kosmeta
Izjava za žaljenje
Poslednja šansa za članstvo u EU?
Da li su stranke požurile sa predizbornim obećanjima?
Tadić ponovio da neće s kriminalcima
   


     


FastCounter by LinkExchange