GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Tadić i Čeku bili prisiljeni na dijalog, ali bez rezultata

Magla potvrdila da je status maglovit

I dok predsednik Tadić tvrdi da je reč o sasvim "slučajnom" susretu sa premijerom Kosova, radikali traže objašnjenje "šta on radi sa Čekuom i da li još važi Interpolova poternica za ovim teroristom"

BEOGRAD - Nedavni, slučajni susret, predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Vlade Kosova Agima Čekua, u VIP salonu skopskog aerodroma, gde su njihovi avioni sleteli zbog magle na aerodromima u Beogradu i Prištini, pokazao je da dijaloga između ove dve strane nema ni prilikom "slučajnih susreta".

Dok je Čeku Tadiću na brzaka predložio "da bi za Srbiju bilo bolje da se reši problema", srpski predsednik mu je odgovorio da "Kosovo nije problem", a Čeku je iskoristio priliku i da predsednika Tadića podseti da su "napori Beograda da spreči nezavisnost Kosova uzaludni".

Prema pisanju prištinske štampe, "slučajni prolaznici" su uspeli i da razmene po koju reč i o lobiranju po svetu, a posle tog, nazovi susreta, Tadić je pred novinarima ponovo morao da se "pravda", ovog puta šta je radio sa Čekuom.

- To je bio slučajan susret - pokušao je da objasni predsednik Tadić podsećajući da "Srbija ima jedinstvenu državnu strategiju prema Kosovu" i da još uvek čeka na direktan dijalog, kako bi se na terenu poboljšao život kosovskih Srba.

Ovaj "splet čudnih okolnost" bio je novi povod da generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ponovo saspe paljbu na račun predsednika Srbije, tražeći da Tadić objasni građanima "šta radi sa Čekuom".

- Mi smo šokirani činjenicom da predsednik Srbije naziva teroristu i optuženika za ratne zločine Agima Čekua vojnikom i sa njim na pristojan način razgovara o budućnosti dela teritorije Republike Srbije. Tadić mora da objasni građanima Srbije kakav je to Čeku vojnik, šta sa njim radi i zašto nije protestovao kod organa drugih država što nisu poštovale Interpolovu poternicu i Čekua uhapsile - rekao je Vučić.

Iako se sporno nazivanje Čekua "vojnikom" desilo u momentu kada je Tadić uzvraćao loptu na konstataciju premijera Kosova da "kada imate problem odsecite ga", na šta mu je ovaj odgovorio da " govori kao vojnik, a on kao psiholog", radikali ne odustaju od zatraženog objašnjenja.

- Razumemo mi da je Čeku podržao takozvane demokratske snage u Srbiji, znamo i da je i Tadiću i Vojislavu Koštunici izuzetno značajna podrška Čekua - rekao je Vučić i zatražio objašnjenje vezano za važenje Interpolove poternice.

Nosioca Srpske liste sa Kosova, Olivera Ivanovića, ovakvi susreti ne brinu, naprotiv, trebalo bi da ih bude i više kako bi se stiglo do rezultata.

- O tako teškom pitanju kao što je Kosovo i Metohija predstavnici Srbije i Albanaca sa Kosova će se sigurno sretati još mnogo puta, ali u svetlu rešavanja najtežeg problema - statusa, sasvim je sigurno da će biti sukoba i suprotstavljenih stavova koji su dijametralno suprotni. Međutim, u toj senci stoje i mnoga životna pitanja, neki svakodnevni problemi koji nisu tako bitni, ali život običnog čoveka mogu da učine podnošljivim ili dobrim, e kada dođemo do toga, tada možemo očekivati i zvanične, a ne samo slučajne susrete - kaže Ivanović.

T. U.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić i Čeku bili prisiljeni na dijalog, ali bez rezultata
Polt: Ekonomija važnija od Kosmeta
Izjava za žaljenje
Poslednja šansa za članstvo u EU?
Da li su stranke požurile sa predizbornim obećanjima?
Tadić ponovio da neće s kriminalcima
   


     


FastCounter by LinkExchange