GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Svemirska ljubav u "Radoviću"

BEOGRAD - Predstava "Svemirska ljubav", Igora Bojovića, u režiji Nađe Janjetović, u kojoj je kompjuter jedan od likova, biće premijerno izvedena danas u Malom pozorištu "Duško Radović" u Beogradu.

Prema navodima Janjetićeve, kao mala je verovala pričama svog brata da u radio aparatu žive mali ljudi, patuljci koji spavaju kada je radio isključen. Radio je za nju bio "čarobna kutija", pa je stalno molila brata da joj uključi "čarobnost" - kako ga je zvala, kako bi oživeli zaspali patuljci.

Posle radija, "čarobna kutija" postao je televizor sa crtaćima, a za današnju decu to je kompjuter sa igricama. Nekima on zamenjuje igračke, nekima prezaposlene mame i tate, a mnogima je postao najbolji drug. Kompjuter je tako postao i lik u pozorišnoj predstavi za decu.

U "Svemirskoj ljubavi" ta "čarobnost" je kompjuter kojeg programira dečak Jelenko Savršenko. Zahvaljujući kompjuteru, on će se povezati sa svemirom i svemirskom princezom i među njima će se roditi velika svemirska ljubav, navela je rediteljka, postavljajući pitanje šta li će biti čarobna kutija za neke daleke, buduće generacije?

Uloge tumače Nenad Radović (Jelenko Savršenko), Slavica Đorđević, Dimitrije Ilić, Marijana Vićentijević-Badovinac, Alek Rodić, Damjan Kecojević (glas kompjutera i arabijski šeik) i Zoran Miljković. Scenografiju za "Svemirsku ljubav" na Dečjoj sceni "Radovića" osmislila je Vesna Štrbac, a kostim Dragica Pavlović. Kompozitor je Vladimir Pejković, dizajn video-projekcije osmislio je Obrad Kokotović, a koreografiju i scenski pokret Damjan Kecojević.

Nađa Janjetović diplomirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, na Odseku za pozorišnu i radio režiju, kao i na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku filosofije. Bila je umetnički direktor Otvorenog pozorišta u Domu kulture "Studentski grad" i umetnička direktorka Pozorišta na Terazijama. Režirala je u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Narodnom pozorištu, Teatru poezije, Pozorištu "Pinokio", "Radoviću", kao i u Šapcu, Zrenjaninu, Užicu. Kao stalni reditelj u Dramskom programu Radio Beograda deset godina bavila se isključivo radiofonijom, a režirala je oko 200 radio drama svih žanrova i učestvovala na međunarodnim festivalima (Pridž Italia, Pridž Europa...). Pozorištu se vratila 2004. godine, režijom predstave "Zmija mladoženja" Igora Bojovića u "Pinokiju", a sada je po treći put u "Radoviću", u kojem je režirala i "Devojčicu Jasminu" (M. Stanković) i "Zarobljeno sunce" (B. Pešev).


vesti po rubrikama

^kultura

Magazin Tajm korisnike Interneta proglasio za ličnost godine
Konkurs Galerije "Kontekst" za video-radove
Testament pape pop arta: Svi umetnici su komercijalni umetnici
Svemirska ljubav u "Radoviću"