GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Konkurs Galerije "Kontekst" za video-radove

BEOGRAD - Galerija "Kontekst" u Beogradu pozvala je zainteresovane da dostave video-radove za dva programa koje organizuje sa stranim kustosima, kao i za program koji eksperimentalno organizuje samostalno prenosi SEEcult. org.

Prvi program deo je regionalnog projekta koji je inicirala kustoskinja iz Francuske Diane Amiel, koja je doktorirala na Sorboni na temu video umetnosti na Balkanu. Realizaciju tog regionalnog video-programa podržala je organizacija Apolonija iz Strazbura.

Ideja je da od januara, kada programi svih zemalja iz regiona budu pripremljeni, Diane Amiel, u saradnji sa Apolonijom, ponudi taj program različitim institucijama koje se bave savremenom umetnošću. Trenutno je u pregovorima sa umetničkim institucijama iz Nemačke (Lajpcig, Minhen, Regenzburg i Hamburg) i Francuske.

Fokus tog projekta su mladi umetnici sa video-radovima nastalim posle 2000. godine (pogotovo posle 2002/03.)

Ostali kustosi iz regiona koji rade na projektu su Zlatan Filipović (Bosna i Hercegovina), Raluca Voina (Rumunija), Kraši Terzijev (Bugarska), Zaneta Vangeli (Makedonija), Ana Peraica (Hrvatska), Stefano Romano (Albanija) i Jadranka LJubičić (Slovenija).

Drugi program Galerije "Kontekst" realizuje u saradnji sa kustosom Kamilom Larson iz Švedske, a podrazumeva predstavljanje video-radova u Galeriji Bonniers Konsthall u Stokholmu. Kamila Larson trenutno sarađuje sa kustosom Majom Ćirić na projektu "Ne - mesta - Rasprave o mestu".

"Kontekst" galerija najavila je treći program kao eksperimentalni neizložbeni video-program koji će se puštati u njenom prostoru između izložbi, a neće biti posebno najavljivan.

Ideja je da se iskoristi pozicija Galerije "Kontekst" - hol u Centru za kulturu "Stari grad" - kao eksperimentalni prostor koji svoju publiku ne nalazi isključivo u uskim krugovima ljudi zainteresovanih za savremenu umetnost, već i u "slučajnim prolaznicima" - ljudima koji posećuju Centar radi drugih programa. Jedan od ciljeva jeste i ispitivanje drugačijih oblika izlagačke prakse kroz organizovanje "neizložbi".
Zainteresovani mogu dostaviti video-radove sa osnovnim informacijama (opis rada do 600 reči i kratka biografija do 100 reči) poštom ili lično, svakog radnog dana od devet do 20 sati. Prijave treba ostaviti dežurnom u Centru za kulturu "Stari grad", sa naznakom "Za Kontekst galeriju, za video-program".

Rok za prva dva programa je 10. januar 2007. godine, a za treći ne postoji rok.


vesti po rubrikama

^kultura

Magazin Tajm korisnike Interneta proglasio za ličnost godine
Konkurs Galerije "Kontekst" za video-radove
Testament pape pop arta: Svi umetnici su komercijalni umetnici
Svemirska ljubav u "Radoviću"