GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Magazin Tajm korisnike Interneta proglasio za ličnost godine

Virtuelni državni udar

Imenovanje kolektivnog nosioca titule ličnosti godine odražava način na koji Internet postavlja balans moći među medijima - blogovima, videom i društvenim mrežama

NJUJORK - Američki magazin Tajm (Time) proglasio je korisnike Interneta za "ličnost godine", povodom rastućeg uticaja sadržaja koje sami korisnici stavljaju na veb.

Tajm je nagradio publiku zbog "držanja uzde globalnih medija" i punjenja Internet virtuelnog sveta raznovrsnim sadržajima, prenosi SEEcult. org.
Često kontroverzno priznanje tog magazina za ličnost godine, koje se dodeljuje od 1927. godine, namenjeno je onima koji najviše utiču na vesti i živote ljudi, bilo dobro ili loše.
U konkurenciji ove godine bili su i iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kineski lider Hu Đintao i severnokorejski Kim Jong-il.

Osnivač Mikrosofta Bil Gejts, njegova supruga Melinda i irska rok zvezda Bono, lider grupe U2, dobitnici su priznanja prošle godine, a 2004. to je bio američki predsednik Džordž Buš, dok je 2003. bio "američki vojnik". Među ranijim dobitnicima priznanja Tajma za ličnost godine bili su i nacistički vođa Adolf Hitler 1938. godine i iranski vođa Ajatolah Homeini 1979. godine.
Prema navodima magazina Tajm, imenovanje kolektivnog nosioca titule ličnosti godine odražava način na koji Internet postavlja balans moći među medijima - blogovima, videom i društvenim mrežama, posebno posredstvom sajtova YouTube, Facebook, MySpace i NJikipedia koji omogućavaju korisnicima interakciju objavljivanjem sopstvenih komentara, snimaka, fotografija i linkova.

Tajm je naveo i da je to svojevrsna izokrenuta moć iz ruku nekolicine, koja obezbeđuje pomoć jednih drugima bez ikakve nadoknade. Nagrada pokazuje i da će taj fenomen, osim što će promeniti svet, promeniti i način svetskih promena.

Posebno priznanje odato je samom vebu, kao sredstvu koje omogućava takvu široku zajedničku saradnju miliona ljudi širom sveta.


vesti po rubrikama

^kultura

Magazin Tajm korisnike Interneta proglasio za ličnost godine
Konkurs Galerije "Kontekst" za video-radove
Testament pape pop arta: Svi umetnici su komercijalni umetnici
Svemirska ljubav u "Radoviću"