GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Banke obeležile i ovu nedelju na Beogradskoj berzi

Dobar start "Simpa"

Akcije poznatog proizvođača nameštaja odmah po prelasku na kontinuirano trgovanje zabeležile su rast od preko 128 procenata. I pored toga, njihova tržišna vrednost je i dalje upola manja od knjigovodstvene

BEOGRAD - Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, brokerske kuće su dobile obavezu da svoja pravila poslovanja usklade sa novim zakonom. Otuda je dnevna štampa u proteklih pet dana bila ispunjena oglasima i objavama o promeni pravila poslovanja brokersko-dilerskih društava. I pored promena pravila poslovanja tehnički detalji i proceduralna pitanja nisu uticali na aktivnost investitora na tržištu.
Prelaskom na kontinuirano tržište, akcije kompanije "Simpo" zabeležile su brz porast vrednosti u toku protekle nedelje. Sa 1.110 dinara po akciji, koliko je akcija vredela krajem prošle nedelje, cena se vrlo brzo popela na 2.719 dinara po akciji. I pored ovog naglog skoka cene akcija, njihova tržišna vrednost je upola manja od knjigovodstvene vrednosti. Većinski akcionar kompanije "Simpo" je država Srbija koja ima učešće od 44 procenata kroz različite državne fondove. Ova kompanija je jedan od najvećih privrednih subjekata na juga Srbije.

TRGOVANJE OBVEZNICAMA

U trgovanju obveznicama Srbije ostvaren je obim prometa od četiri miliona evra, a najviše se trgovalo obveznicama koje dospevaju 2016. godine i kojima je ostvaren obim prometa od preko 177 miliona dinara. Sve ostale serije obveznica zabeležile su promet manji od 100 miliona dinara, a stopa prinosa na ove hartije od vrednosti u petak se kretala u rasponu od 5,64 odsto za obveznice koje dospevaju 2016. godine do 7,59 odsto na godišnjem nivou za one sa rokom dospeća 31. maj 2007. godine.

Tokom nedelje kompanija "Bambi" je održala sednicu skupštine akcionara na kojoj je glavna tema diskusije bila spajanje sa "Banatom" iz Vršca. Obe ove kompanije su u većinskom vlasništvu fondova kojima upravlja investiciona kompanija "Salford". Obe kompanije su takođe aktivne na tržištu konditorskih proizvoda i otuda je rođena ideja o spajanju. Skupština akcionara "Bambija" je prihvatila predlog ugovora o pripajanju kao i sva prateća pravna akta. Prema ugovoru svaki akcionar "Banata" iz Vršca će dobiti za jednu akciju "Banata" jednu akciju "Bambija". Očekuje se da će čitava procedura oko spajanja biti završena do kraja tekuće godine.

Narodna banka Srbije dala je saglasnost Moskovskoj banci za kupovinu Agrobanke. Ova vest je uticala pozitivno na kretanje cene akcija Agrobanke, koja je porasla 7,6 procenata u poslednja dva dana trgovanja od kada je vest i objavljena.

Za narednu nedelju je zakazano dugo iščekivano prvo trgovanje akcijama Metals banke. U pitanju je banka srednje veličine sa sedištem u Novom Sadu čije je glavno usmerenje saradnja sa malim i srednjim preduzećima iz regiona. Veliko interesovanje za akcijama ove banke iskazali su investicioni fondovi koji su već duže vreme prisutni na našem tržištu. Prvo trgovanje je zakazano 20. decembra 2006. godine po ceni koja je jednaka obračunskoj vrednosti akcije.

Najveći pad cene zabeležen je za akcije preduzeća "Slavica Parafarm" iz Subotice, "Jugodenta" iz Novog Sada, Fabrike stočne hrane "Jabuka" iz Pančeva i "Uljaricakoopa" iz Beograda, čije su cene krajem nedelje za 20 odsto niže u odnosu na vrednost od ponedeljka.

Protekle nedelje na Beogradskoj berzi ostvaren je obim prometa od približno dve milijarde dinara. U trgovanju akcijama ostvareno je 84,1 odsto prometa, dok je ostatak činio promet obveznicama Republike Srbije.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Univerzitetska vlast naumila da zabrani kopiranje udžbenika
Srbija predala RS i BiH tri ekshumirana tela
Autističnom detetu društvo može dosta pomoći
Srbija i Crna Gora regulisale nekoliko ključnih socijalnih pitanja za građane
Uvode se takse za korišćenje zaštićenog područja Ovčar banje
Banke obeležile i ovu nedelju na Beogradskoj berzi
"Konvers grupa" upozorila OTP banku i guvernera Jelašića
Krediti za nezaposlene